Vinica

image

Sjedište općinske uprave (Foto: Kristijan Skočibušić)

Vinička vina pila je i gospoda na Bečkome dvoru

Autor: Kristijan Skočibušić

Općina Vinica smještena je u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije, na rubnim obroncima Haloza te rubovima Panonske nizine. Brojni arheološki nalazi i pisani dokumenti iz viničke povjesnice otkrivaju da se tijek života na tom području može pratiti još od antičkog vremena. Na prostoru današnje Vinice Rimljani su osnovali naselje Vinea, a prvi pisani trag o imenu Vinica dolazi iz 1334. godine kada je u popisu župa Zagrebačke biskupije upisana i Župa sv. Marka u Vinici. Godinu dana kasnije u povijesnim dokumentima spominje se stari vinički grad na Vinicabregu. Smatra se da je bio sličan Velikom Taboru.

Vinica je od davnina svojim položajem i prirodnim bogatstvom privlačila mnoge plemenitaške obitelji koje su na tom prostoru gradile dvorce (Opeka, Vinica Gornja, Bajnski dvori), kurije (Patačić, Keglević, Rajner…), kapelice (Trpećeg Isusa, sv. Ane, sv. Tri Kralja) i druge građevine. Crkva sv. Marka u današnjem obliku izgrađena je 1822. godine. Blagdan sv. Marka (25. travnja) slavi se i kao Dan Općine Vinica.

Posebno mjesto pripada nadaleko poznatom Arboretumu Opeka. Vinica je od davnina bila jedno od istaknutijih trgovačkih i sajmenih središta Varaždinske županije. Među prvima je u Varaždinskoj županiji imala školu, dobrovoljno vatrogasno društvo, poštu, ljekarnicu, čitaonicu, štedionicu, itd.

Viničani s ponosom ističu da su prvi u Hrvatskoj imali automobil koji je 1898. godine u Vinicu dovezao grof Marko Bombelles kojem pripadaju velike zasluge i za razvoj vinogradarstva. Vina proizvedena u Vinici redovito su pila i gospoda na Bečkome dvoru.

Naselja: Donje Vratno, Vinica, Marčan, Gornje Ladanje, Pešćenica Vinička, Vinicabreg i Goruševnjak

___________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec


 

Oznake:, , , , ,