Visoko / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Pogled na središte naselja Visoko kojim dominiraju crkva i škola (Foto: Arhiva Terra vox)

Daleko se vidi iz Općine Visoko

Autor: Kristijan Skočibušić

Općina Visoko po broju stanovnika ubraja se među manje u Varaždinskoj županiji, no povijesno iskustvo toga kraja je dugo i bogato. Od kulturno-povijesnih spomenika mjestom dominira gotička crkva Presvetog Trojstva koja je podignuta na temeljima još starije iz doba romanike, a spominje se već 1111. godine. Crkva je dijelom barokizirana u 18. stoljeću, ali su ostali sačuvani i neki stilski elementi prijašnjih razdoblja. Vrijedan je spomenik hrvatske sakralne arhitekture.

Od ostalih kulturno-povijesnih i zaštićenih spomenika prirode izdvajamo utvrdu Čanjevo iz 15. stoljeća, te Belinu lipu iz 13. stoljeća koju je, prema narodnoj predaji, 1242. godine zasadio hrvatsko-ugarski kralj Bela IV.

Utvrda Čanjevo bila je dio sustava šireg obrambenog lanca utvrda izgrađenih u središnjem i sjeverozapadnom dijelu Hrvatske tijekom 15. stoljeća kojima se sprječavao prodor Turaka prema zapadu. Vlasnik utvrde i zapovjednik njene obrane krajem 16. st. bio je plemić Juraj Praškoci. Arheološka istraživanja na utvrdi Čanjevo provode se već desetak godina. Otkopan je i očišćen najveći dio utvrde što je omogućilo Općini Visoko da u suradnji s udrugama svake godine u rujnu organizira turističku manifestaciju, scensko uprizorenje, Bitke za Čanjevo.

U Čanjevu, nedaleko od ceste što vodi od Visokog prema Gornjoj Reci i Križevcima, nalazi se kurija obitelji Ožegović sagrađena 1776. godine.

Krajolik Općine Visoko ekološki je očuvan i raznolik, bogat šumom, voćnjacima i livadama. Idealan za razvoj izletničkog i seoskog turizma.

Naselja: Visoko, Čanjevo, Đurinovec, Kračevec, Presečno Visočko, Vinično i Vrh Visočki

____________

Izvor: Skočibušić, Kristijan (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.