Vrhunska kvaliteta vina cestičkog kraja potvrđena na Decanteru

Objavljeno: 11.09.2022.
image

Županijska berba grožđa održana u vinogradu Marijana Županića

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

CESTICA (11. 9. 2022.) -Tradicionalno Varaždinska županija organizira županijsku berbu grožđa, a ovogodišnja je organizirana u suradnji s Općinom Cestica i Udrugom vinara i vinogradara Sveti Martin iz Općine Cestica te Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Turističkom zajednicom područja Sjever Zagorja na izletištu Vinotočja Županić na Lovrečan bregu.

Riječ je o manifestaciji kojom se označava početak sezone berbi u varaždinskom kraju. Jedna od zadaća županijske berbe grožđa je čuvanje starih običaja i tradicije, a s druge strane Županija na taj način daje potporu vinarima i njihovom nastojanju da im vina budu što bolja i kvalitetnija.

U branju grožđa sudjelovali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik općina Vinica Branimir Štimec i  načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ  te županijski pročelnici.

Domaćin manifestacije Marijan Županić, ujedno i predsjednik Udruge  vinara i vinogradara Sveti Martin je istaknuo kako mu je iznimna čast biti domaćin i organizator ove berbe.
Zahvaljujem svima koji su se odazvali i pristali malo se naplezati po bregu, naberu kaj se treba nabrati, a onda i dobro popiju i pojedu. Berači su iz godine u godinu sve upitniji, nema ljudi, a grožđa ima. Urod je malo smanjen, za nekih 20 do 30 posto, ali kvaliteta grožđa je dobra – rekao je Županić.

Zamjenica župana izrazila je zadovoljstvo održavanjem ove berbe i tradicije branja grožđa.

-Upravo je cestički kraj jedan od najvinorodnijih krajeva u Varaždinskoj županiji, a tradicija proizvodnje vina seže u daleku prošlost. Na ovome području imamo veliki broj vinogradara i vinara koji proizvode vrhunska vina i za to osvajaju međunarodne nagrade. Čestitam organizatoru te mu želim dobar urod  – rekla je zamjenica župana te dodala kako su vina našeg varaždinskog vinogorja izuzetno dobra i kvalitetna obzirom da je čak  38 dobivenih medalja s održane ovogodišnje izložbe vina Decanter u Londonu.

Načelnik  Općine Cestica Mirko Korotaj je naznačio kako  je na području općine trećina područja pod vinogradima i tu se proizvodi vrlo kvalitetno vino: chardonnay, sauvignon, i .raševina.
Imamo dosta domaćinstava koja se proizvodnjom vina bave profesionalno. Upravo će taj dio upotpunjavati turističku djelatnost Općine Cestica jer kontinentalni turizam počeo se razvijati i na ovom području – rekao je Korotaj.

Manifestaciju berbe grožđa upotpunili su tamburaški sastav i Krunoslav Čolo, vincilir koji je vodio manifestaciju berbe grožđa.

Fotogalerija: _________________