Vrhunsko obrazovanje prioritet Varaždinske županije

Objavljeno: 19.02.2022.
image

U dvije godine u centre izvrsnosti uloženo 15 milijuna kuna

Autor: TP

Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN – U dvije školske godine u čak sedam obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije uloženo je više od 15 milijuna kuna, u infrastrukturu te opremanje učionica i praktikuma. Tim povodom je zamjenica župana Silvija Zagorec u pratnji pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslava Huđeka te županijskog vijećnika Gorana Kaniškog obišla  Učenički dom,  Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu, Strojarsku i prometnu školu Varaždin te Elektrostrojarsku školu u kojima su im zamjenik ravnatelja Učeničkog doma Renato Lukavečki, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesna Vrček, ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos te Tamara Mikulić iz Strojarske i prometne škole pokazali radove koji se izvode, odnosno mogli su vidjeti i već opremljene učionice te praktikume. U tim školama nalaze se i sjedišta Centara izvrsnosti iz kemije (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola), za hrvatski jezik i nove tehnologije te za elektrotehniku (Elektrostrojarska škola), te Strukovni centar izvrsnosti za strojarstvo (Strojarska i prometna škola)

Zamjenica župana je izrazila veliko zadovoljstvo viđenim te je rekla kako je prvi Centar izvrsnosti iz matematike osnovan 2007. godine, a danas nakon petnaest godina djeluje dvanaest centara izvrsnosti.

Silvija Zagorec, zamjenica varaždinskog župana

 Ponosna sam na naše učenike koji izdvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi dodatno usavršavali svoje talente, stjecali nova znanja i vještine te sam uvjerena da će sa novim stečenim znanjima, idejama i svojom inovativnošću doprinijeti napretku sredine u kojoj žive. U Centrima izvrsnosti koji su naš zaštitni znak našim je učenicima omogućen timski rad, istraživački pristup, rad s vrhunskim mentorima u moderno opremljenim učionicama i praktikumima. Ove školske godine je u rad centara uključeno 846 učenika s kojima radi 168 mentora. Obrazovanje je moć, a mi smo Županija znanja i  obrazovanja. Stoga i stvaramo sustav jednakih šansi –rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je u svom obraćanju naglasio kako je jedan od strateških ciljeva Varaždinske županija obrazovanje te su kroz modele izgradnje i dogradnje školskih ustanova i sportskih objekata stvoreni uvjeti za provođenje kvalitetnih obrazovnih programa koji nadilaze propisane zakonske standarde.

Dr. sc. Miroslav Huđek

– Centri izvrsnosti ove godine obilježavaju petnaest godina od osnivanja i slobodno mogu reći da je kroz tih petnaest godina napravljeno jako puno. Centri su postali nacionalno prepoznati projekt po čijem modelu su se razvijali centri izvrsnosti po  drugim hrvatskim županijama i gradovima. Kvaliteta programa Centara izvrsnosti prepoznata je i na međunarodnoj razini od strane ECHA (European Council for High Ability) promocijom Centara izvrsnosti u Europski Talent Centar koji je  jedan od 25 njih koliko ih djeluje diljem svijeta. Kada govorimo o ovom kompleksu kojeg obilazimo, treba reći da se ovdje jako puno radi i gradi te nadograđuje.  Kod Graditeljske škole je kompleks praktikuma iz kemije, Strojarska škola je naš Centar izvrsnosti iz strojarstva, a u Elektrostrojarskoj školi je, između ostalog, zvjezdarnica u kojoj se razvija program astronomije u području Centra izvrsnosti za fiziku te novi Strukovni centar izvrsnosti za elektrotehniku – rekao je pročelnik Huđek. najavivši slijedeće programe i protokole.

Pročelnik Huđek najavio je nove programe i protokole. – Tijekom obilježavanja Tjedna nadarene djece, 25. ožujka imat ćemo susret europskih talent točaka ,a 22. travnja organizirat ćemo međunarodnu konferenciju o nadarenima. Želim ovom prilikom istaknuti kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa zadovoljstvom prihvatilo pokroviteljstvo nad spomenutim događajem. Nakon toga, krajem listopada obilježiti ćemo 20. godišnjicu rada s nadarenim učenicima te 15. godišnjicu rada centara izvrsnosti zaključio je pročelnik.

 Zamjenik ravnatelja Učeničkog doma Renato Lukavečki je rekao kako je u sklopu Centra izvrsnosti Učenički dom uredio jedan svoj dio, a riječ je  o četiri trokrevetne i tri jednokrevetne sobe. Svi učenici koji dolaze u Varaždin iz ostalih dijelova Hrvatske u Centar izvrsnosti na različite edukacije i radionice, imat će osiguran smještaj u domu. Kapacitet doma je oko 250 učenika, a trenutno je smješteno 249 učenika.

Ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesna Vrček je također iskazala oduševljenje i zadovoljstvo opremljenošću škole.

Opremljenost škole je zaista  izvrsna, mi imamo četiri kompletno uređena laboratorija sa svim odličnim standardima, pa imamo sve pretpostavke za  napredak. Kupili smo i puno dodatne opreme i uređaja te mislim da možemo raditi jako dobro – rekla je ravnateljica  Vrček.

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin izvode se radovi u sklopu radionice u kompleksu od 600 kvadrata.

Završeni su građevinski i elektrotehnički radovi te je nabavljena oprema za sve praktikume koji će se obnoviti. To veseli nas profesore kao i sve učenike – rekla je Tamara Mikulić iz Strojarske i prometne škole Varaždin.

Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole

Za završetak obilaska odabrana je Elektrostrojarska škola u kojoj je ravnatelj Igor Kos sudionicima obilaska pokazao prostore koji se uređuju i opremaju.

– Mi polako postajemo škola izvrsnosti, uređujemo multimedijalnu dvoranu u kojoj će se  odvijati program astronomije. Pri samom završetku je i zvjezdarnica, a u njoj će se odvijati   programi namijenjeni osnovnim i srednjim školama, a želja nam je zvjezdarnicu svakako i popularizirati u javnosti pa ćemo održavati i predavanja te seminare. – zaključio je ravnatelj Kos.

Fotogalerija: ____________________