Zagorski bagremov med

Objavljeno: 12.09.2021.
image

Zagorski bagremov med (Foto: Arhiva Terra vox)

Medena poslastica iz Hrvatskog zagorja

Autor: Kristijan Skočibušić

Zagorski bagremov med je proizvod od nektara bagrema (Robinia pseudoacacia), kao prevladavajuće biljne vrste te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja. To je područje koje se po svojim prirodnim karakteristikama i klimatskim uvjetima označava idealnim za proizvodnju bagremovog meda najviše kvalitete. Proizvodi se u košnicama s pokretnim sačem, vrcanje, a na tržištu uglavnom dolazi u vrcanom obliku, ali može biti i u obliku meda u saću te u obliku vrcanog meda s dijelovima saća.

Zagorski bagremov med svijetle je boje, izrazito bistar, dugo ostaje u tekućem stanju, blago miriše na bagremov cvijet i svježi vosak.
Područje proizvodnje Zagorskog bagremovog meda obuhvaća područje Hrvatskog zagorja odnosno cijelo područje Krapinsko-zagorske županije, rubne dijelove Zagrebačke županije i Varaždinske županije, odnosno općine i gradove: Bednja, Lepoglava, Ivanec, Novi Marof, Breznički Hum i Breznica.

Zagorski bagremov med u jesen 2021. godine zaštićene je Oznakom izvornosti na razini Europske unije.


Dobro je znati …

✓  Med i vosak od davnina su bili tražen trgovački proizvod.
✓  Hrvatski sabor je 1626. godine donio odluku da se može izvoziti samo med iz skladišta u Krapini, Varaždinu i Samoboru.
✓  Kraljevsko vijeće 1770. godine imenovalo je Antuna Grubera iz Varaždina prvim učiteljem pčelarstva u Hrvatskoj.


Fotogalerija: __________