Zagorski puran

image

Zagorski purani (Foto: Arhiva Varaždinske županije)

Čuvar zagorskih brega

Autor: Kristijan Skočibušić

Zagorski puran simbol je Hrvatskog zagorja, kulturno-povijesne regije čiji se jedan dio nalazi i unutar Varaždinske županije. U krajoliku Hrvatskog zagorja, gdje prevladavaju blagi brežuljci, mala obiteljska gospodarstva i radišni ljudi, Zagorski puran, kao da je bio samo jedan djelić mozaika koji je u ranijoj povijesti, nedostajao.

Na zagorskim bregima najviše je purana bilo početkom 20. stoljeća kad je i bila velika potražnja za tim mesom u Beču, Grazu i Londonu. Meso zagorskog purana redovito se i danas nalazi na jelovnicima, priprema se na razne načine, najčešće se peče u pećnici i služi s mlincima ili krumpirom. Božićni blagdani u Hrvatskom zagorju nezamislivi su bez purice na stolu.

Područje proizvodnje obuhvaća područje Hrvatskog zagorja odnosno cijelo područje Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s prethodno spomenutim županijama.


Dobro je znati …

✓  Dolazak purana na zagorske brege treba zahvaliti Pavlinima koji su od 16. stoljeća redovito na stolu imali meso zagorskog purana.
✓  Zagorski puran autohtona je hrvatska pasmina koja se uzgaja metodom slobodnog uzgoja (ispašom) na otvorenom.
✓  Očišćena purica teži do 3,5 kg, a puran do 5,5 kg.

Fotogalerija: _________________

 


 

Oznake:, ,