Zagorski štrukli

image

Zagorske štrukle sačuvala je usmena predaja (Foto: Arhiva Terra vox)

Proizvod zagorske pučke kuhinje

Autor: Kristijan Skočibušić

Zagorski štrukli / zagorski štruklji staro su jelo Hrvatskog zagorja, proizvod zagorske pučke kuhinje. Duga tradicija pripreme i receptura prenosi se naraštajima usmenom predajom, a o tome kako se i od čega prave štrukli govore i brojne kuharice (neke stare i više od dvjesto godina).

Tajna gastronomske ljepote Zagorskih štrukli je u njihovim sastojcima i načinu pripreme. To je proizvod koji se pravi isključivo od namirnica (svježi kravlji sir, vrhnje, jaja, …) proizvedenih na lokalnom području, a posebnost pripreme je u načinu izrade tijesta, njegovom ručnom razvlačenju, punjenju i oblikovanju. Štruklima u čast diljem Zagorja i Varaždinske županije održavaju se brojne manifestacije.

Područje proizvodnje Zagorskih štrukli / Zagorskih štruklji obuhvaća područje Hrvatskog zagorja odnosno cijelo područje Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te rubne dijelove Zagrebačke županije, odnosno općine: Brdovec, Marija Gorica, Dubravica, Luka, Jakovlje, Bistra i Bedenica. Zagorski štrukli su u postupku registracije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.


Dobro je znati …

✓  Blagdanski ili drugi svečarski stol nezamisliv je bez Zagorskih štrukli.
✓  Zagorski štrukli, uz Zagorskog purana i Zagorske mlince, ubrajaju se u temeljne stupove gastronomije sjeverne Hrvatske.
✓  Recept Zagorskih štrukli prvi je zapisao i u svojoj kuharici 1812. godine objavio zagrebački kanonik Birling.


 

Oznake:, ,