Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije dobio nova vozila

Objavljeno: 14.02.2024.
image

Autor: tc / Foto: Međimurska županija

ČAKOVEC – Međimurska županija nastavlja ulaganja u zdravstvene ustanove te višu kvalitetu usluge i višu razinu sigurnosti pacijenata. Zavodu za hitnu medicinu predana su dva nova vozila – za sanitetski prijevoz te za hitni prijevoz pacijenata. Volkswagen Transporter, vrijedan 112.500 €,koristit će hitna služba Zavoda, dok je za sanitetski prijevoz kupljeno vozilo Citroen Jumper, vrijedno 74.637,50 €.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj Grabant, istaknula je na konferenciji za medije da je riječ o ulaganju koje donosi značajno unaprjeđenje ustanovi: – Ukupna vrijednost ove javne nabave je 187.137 eura, koje je osigurala Međimurska županija, te – ovom prilikom – zahvaljujem županu Matiji Posavcu. Od 2021. godine, otkada Djelatnost sanitetskog prijevoza djeluje u sklopu naše ustanove, obnovili smo četvrtinu voznog parka te nabavili šest vozila za sanitet te jedno za hitnu medicinu“, istaknula je ravnateljici te dodala: – O kolikoj je potrebi riječ, svjedoče podaci da vozila hitne godišnje prijeđu ukupno 240.000 kilometara, a vozila saniteta između 700 i 800 tisuća kilometara, da bi obavili 10.500 hitnih intervencija, odnosno 30.000 sanitetskih prijevoza.

Rad Zavoda značajno je unaprijeđen i odnedavnim 24-satnim radom ispostave u Kotoribi, i to svih sedam dana u tjednu, što je rezultat iznimne upornosti Međimurske županije koja je vlastitim financijskim snagama godinama održavala ispostave hitne u Murskom Središću i Kotoribi, sve dok nisu ušli u mrežu hitne Hrvatske.

Župan Matija Posavec naglašava da je i ova primopredaja novih vozila dokaz posvećenosti Međimurske županije investicijskom kontinuitetu kada je riječ o zdravstvu: – Novo ulaganje svjedoči o ozbiljnosti i ustrajnosti kojima dosežemo našu težnju o zdravstvu 21. stoljeća. Brojke o 30.000 sanitetskih prijevoza te gotovo 11.000 hitnih intervencija godišnje za nas znači obvezu za stvaranje uvjeta da se toliki rad nesmetano i sigurno odvija – istaknuo je župan, dodavši da je mnogo planova vezanih uz ulaganja i poboljšanja u našim zdravstvenim ustanova i ovoj godini: – Kao što je istaknula ravnateljica Križaj Grabant, da nismo bili ustrajni, ne bismo dokazali opravdanost ispostava hitne medicine u Kotoribi te Murskom Središću, koje sada rade stalno pa su građani su sigurniji, što nam je bio primarni cilj – rekao je župan.

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije sada raspolaže s 28 vozila, od čega 18 vozila koristi služba sanitetskog prijevoza, a ostala služba hitne pomoći. U Zavodu trenutno radi 130 djelatnika, od čega 88 zdravstvenih, odnosno 42 nezdravstvenih radnika među kojima su i vrsni vozači Zavoda u čije ruke idu i ključevi novih vozila.

Primopredaji vozila prisustvovala je i pročelnica županijskog  Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Drago Starčević, dr. med., te ravnatelji naših zdravstvenih ustanova.