Završena je izgradnja zgrade Osnovne škole Sveti Ilija

Objavljeno: 12.02.2022.
image

Država, općina i županija uložili 56 milijuna kuna

Autor: TC

Foto: Varaždinska županija

SVETI ILIJA – Nova zgrada Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Svetom Iliji, u sklopu koje se nalazi i školska sportska dvorana, izgrađena je u ugovorenom roku od 18 mjeseci. Sljedeći tjedan bit će predan zahtjev za tehnički pregled, a preostaje opremanje koje će početi čim završi postupak javne nabave. Istaknuo je to župan Anđelko Stričak koji je novi objekt obišao danas zajedno sa zamjenicom Silvijom Zagorec, predsjednikom Županijske skupštine dr. sc. Josipom Križanićem, načelnikom Općine Sveti Ilija Marinom Bosiljem, ravnateljem ŽUC-a Tomislavom Osonjačkim, ravnateljicom OŠ „Vladimir Nazor“ Anđelkom Rihtarić, djelatnicima škole, članovima Školskog odbora i predstavnicima izvođača radova.

Nakon punih 20 godina OŠ Sveti Ilija dobiva novu zgradu. Ovo je od hrvatske samostalnosti prva škola na području Varaždinske županije doslovno izgrađena od temelja do krova sa svim popratnim sadržajima. Osim same školske zgrade s učionicama i kabinetima, odmah je izgrađena školska sportska dvorana, vanjski sportski tereni te je uređen okoliš. Sada slijedi opremanje škole. Pri kraju je postupak javne nabave za opremu koji provodi i financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a još će biti uređena i pristupna cesta za okretište školskog autobusa, što će financirati Županija. Kad smo 2016. godine najavili da će ova školska zgrada biti izgrađena, komentiralo se da od toga „ne bude ništ’“, a slično je bilo i prije 1,5 godinu kada je ovdje postavljen kamen-temeljac. Međutim, škola je izgrađena, a danas smo svi vidjeli koliko je lijepa, čarobna. Siguran sam da učenici i nastavnici s radošću čekaju da za koji mjesec presele u ovu zgradu – istaknuo je župan Stričak, koji je zahvalio projektantima, izvođačima radova, ravnateljici, načelniku, prethodnom županu i ministrici, a posebno Vladi RH.

Miroslav Huđek, Anđelka Rihtarić i Anđelko Stričak

Riječ je o zajedničkom projektu Republike Hrvatske, Varaždinske županije i Općine Sveti Ilija. Ukupna vrijednost građevinskih radova je nešto viša od 56 milijuna kuna, od čega 80 posto financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pet posto Općina Sveti Ilija, a 15 posto ili 8,4 milijuna kuna Varaždinska županija. Kao osnivač škole, Županija je za sve komunalne priključke osigurala dodatnih 430.000 kuna.

Ova škola ne samo da će imati svoj primarni cilj, obrazovanje, nego će biti i lijepi ukras naselja. Vjerujem da će biti „magnet“ da mnoge obitelji, koje odlučuju gdje će nastaviti život, dođu u Općinu Sveti Ilija te da ćemo u sljedećim godinama imati porast broja učenika. Ideja o izgradnji nove školske godine postavljena je 2002. godine i trebalo je 20 godina da se realizira. Nije bilo lako, a svima koji su sudjelovali u realizaciji od srca zahvaljujem – rekao je načelnik Općine Marin Bosilj.

OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija ima 235 učenika u 16 razrednih odjela, a zaposlena su 42 učitelja, stručnih suradnika, administrativnih i tehničkih djelatnika. Zahvaljujući novom objektu, nastavu će od nove školske godine pohađati u jednoj smjeni.

Nova školska zgrada površine je 3.800 kvadrata i smjestila se na parceli površine 16.500 kvadrata. Dvorana ima 800 kvadrata i bit će dvodijelna, što znači da će nastavu moći imati po dva razredna odjela istovremeno. Imamo 19 učionica, od čega osam za razrednu nastavu i deset specijaliziranih učionica za izvođenje predmetne nastave te poseban prostor za produženi boravak. Ovdje će biti velika i lijepa knjižnica od 110 kvadrata, blagovaonica i izvanredno dobro opremljena kuhinja te ostali zajednički prostori. Ova škola neće promijeniti samo vizuru Svetoga Ilije, sigurna sam da će promijeniti duh i mentalitet ove općine. Djeca koja će tijekom osam godina svaki dan ulaziti u ovaj lijep i funkcionalan, srdačan i topao prostor, sigurno će odrastati u dobre i samopouzdane ljude, a to je jedan od najvažnijih cilj obrazovanja – rekla je ravnateljica Anđelka Rihtarić.

Navela je da im se već ove školske godine već vratilo deset učenika iz gradskih škola, a imaju mnogo najava za povratak učenika s njihovoga područja koji su otišli zbog dvosmjenske nastave.