ŽUC na području Varaždinske županije otvorio 26 gradilišta

Objavljeno: 17.06.2023.
image

Osonjački: Samo u svibnju dostignuto je prošlogodišnje ulaganje u izvanredno održavanje cesta

Autor: mkm / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (14. 6. 2023.) – Županijska uprava za ceste na području Varaždinske županije trenutno ima otvoreno ukupno 26 gradilišta. Neka od njih, na području Grada Varaždinskih Toplica i Općine Gornji Kneginec, obišao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji ravnatelja ŽUC-a Tomislava Osonjačkog, njegovog zamjenika Krunoslava Lukačića, gradonačelnice Varaždinskih Toplica Dragice Ratković i načelnika Općine Gornji Kneginec Gorana Kaniškog.

 

– Podatak da ŽUC Varaždinske županije trenutno ima otvoreno 26 gradilišta dovoljno govori o dosad najvećem njegovom investicijskom zamahu. Nikad toliko obnova kolnika, sanacija cesta i klizišta, izgradnja i uređenja pješačkog staza, uređenja križanja tj. izgradnja rotora i sl. Svim tim investicijama nastojimo povećati sigurnost svih sudionika u prometu, ali i postići veću protočnost prometa – rekao je župan Stričak naglasivši kako se u suradnji s načelnicima i gradonačelnicima paralelno priprema projektna dokumentacija za sanaciju klizišta i cesta prouzročenu nedavnim poplavama.

Vrijednost radova u Ulici kralja Tomislava u Varaždinskim Toplicama koji su uključivali presvlačenje kolnika novim asfaltom u dužini 1,1 kilometar iznosili su 244 tisuće eura dobivenih iz Fonda solidarnosti

Varaždinske Toplice su grad u kojem se stalno nešto gradi, obnavlja, od zdravstveno-turističkih objekata, objekata društvene namjene, do privatnih investicija. Red je da takve investicije prati i ulaganje u prometnu infrastrukturu. Ulica kralja Tomislava koja prolazi samim središtem Varaždinskih Toplica najprometnija je naša prometnica, te je zbog sigurnosti svih sudionika u prometnu bila potrebna njena sanacija. Zadovoljni smo što je ona uređena, kao i Ludbreška ulica, čime je grad dobio još jednu sigurniju i ljepšu vizuru – rekla je gradonačelnica Ratković.

I dok su gotovi radovi u samom središtu Varaždinskih Toplica, u punom jeku su radovi u Općini Gornji Kneginec na rotoru na državnoj cesti D3 vrijedni više od 860 tisuća eura kao i radovi u Topličkoj cesti čija sanacija asfaltnog tepiha u dužini 2,5 kilometra iznosi dodatnih 485 tisuća eura.

Skorašnjim završetkom radova, ponovno ćemo u punu funkciju staviti Topličku ulicu, koja se proteže od rotora na D3 koji je u izgradnji do rotora Melinec. Ta prometnica predstavlja prometnu žilu kucavicu jer nije značajna samo za mještane naše općine, već i za sve one koji putuju prema Varaždinskim Toplicama, Jalžabetu… – rekao je načelnik Kaniški otkrivši kako bi radovi mogli završiti kroz desetak dana.

U tijeku su i radovi na sanaciji klizišta u Vrtlinovcu koji je ugrožavao sigurnost prometa na toj cesti. Radovi su vrijedni 145 tisuća eura, a izvor sredstava također je Fond solidarnosti Europske unije.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački istaknuo je kako je Županijska uprava za ceste samo u svibnju ove godine, usprkos kišnom vremenu, uspjela realizirati cjelokupno prošlogodišnje ulaganje u izvanredno održavanje na županijskim i lokalnim cestama.

 

 

– Trenutno na području Varaždinske županije imamo otvoreno ukupno 26 gradilišta. Riječ je i o sanaciji klizišta aktiviranih u potresu koje ćemo sanirati zahvaljujući uspješnom povlačenju bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU, te obnovi kolnika na lokalnim i županijskim cestama – zaključio je ravnatelj Osonjački.

U nastavku donosimo popis većih zahvata na županijskim i lokalnim cestama Varaždinske županije:

 1. Klizište Podrute 4 – radovi u tijeku
 2. Sanacija ceste Presečno – NC Kotari – radovi u tijeku
 3. Klizište Lovrečan – radovi u tijeku
 4. Proširenje ceste Žarovnica – radovi u tijeku
 5. Sanacija ceste – ŽC 2087 Kneginec – radovi u tijeku
 6. Kružni tok Sveti Petar (Općina Mali Bukovec) – radovi u tijeku – mjenjanje instalacija
 7. Klizište Šaša 2+150 – radovi u tijeku
 8. Klizište Ježovec – Potkova – radovi u tijeku
 9. Klizište Gačice – radovi u tijeku
 10. Klizište Podrute 3 – radovi u tijeku
 11. Korenjak (Maruševec) – autobusna stajališta – radovi u tijeku
 12. Klizište Gornja Poljana – radovi u tijeku
 13. Sanacija klizišta Natkrižovljan – radovi u tijeku
 14. Sanacija klizišta Jakopovec – radovi u tijeku
 15. Klizište Kameničko Podgorje 2 – radovi u tijeku
 16. Sanacija ceste Ladanje – Nova Ves – radovi u tijeku
 17. Sanacija ceste  Lovrečan – Radovan – radovi u tijeku
 18. Sanacija ceste Luka – Poljanec – radovi u tijeku
 19. Klizište Čanjevo – radovi u tijeku
 20. Klizište Voća – radovi u tijeku
 21. Sanacija ceste Sveti Petar -Čukovec –radovi u tijeku
 22. Sanacija ceste Adrašeki (Breznica) – početak radova
 23. Sanacija ceste Šćepanje  (Breznički Hum) – početak radova
 24. Sanacija ceste Suha Željeznica – početak radova
 25. Sanacija ceste Križanče – G.P. Gornja Voća – početak radova
 26. Klizište Podrute 5 – radovi u tijeku