Breznica

Objavljeno: 07.09.2021.
image

Ruševine dvorca Bisag (Foto: Kristijan Skočibušić)

Dvorac Bisag je rodno mjesto “Ere s onoga svijeta”

Autor: Kristijan Skočibušić

Općina Breznica južna su vrata Varaždinske županije. Smještena je na prostoru koji sljubljuje ono najbolje i najljepše u krajoliku uz rijeku Lonju, na dodiru Varaždinske i Zagrebačke županije. Povjesnica Općine Breznica priča o bogatom i zanimljivom životu ljudi kraja u kojem su neke hrvatske povijesne ličnosti (plemići roda Kaštelanovića, Ratkaja, Pathöa, Gotalla, Zrinskih, Patačića, Keglevića, Draškovića i drugi, te književnik Milan Begović) ostavili veliki trag.

Dvorac (utvrda) Bisag podignuta je sredinom 14. stoljeća, a oko nje je bio jarak preko kojeg je do ulaza vodio most. Dvorac je tijekom povijesti više puta dograđivan i preuređivan. Na kraju Drugog svjetskog rata je stradao u požaru. U dvorcu se nalazi kapela s freskama iz Kristovog života.

Književnik Milan Begović u tom dvorcu napisao je neka od svojih najboljih književnih djela te libreto za nacionalnu operu “Ero s onoga svijeta”. Uz dvorac vezana je i zanimljiva legenda o životu francuskog grofa Edgara de Corberona, velikog prijatelja bana Josipa Jelačića. Naime, u kapelici, bivšoj grobnici grofova Draškovića, nalazi se posljednje počivalište tog velikog Francuza i prijatelja Hrvatske i Hrvata. Grof Corberon je bio veliki zagovornik naprednih ideja koje su zagovarali hrvatski preporoditelji sredine 19. stoljeća. Legenda kaže da još uvijek ruševinama Bisag-grada luta njegov duh jer, nakon odlaska grofova Draškovića, novi vlasnici dvorca nisu na dan njegove smrti, na blagdan Kraljeva, palili svijeću.

Bisag se ponosi i župnom crkvom sv. Marije Magdalene iz 15. stoljeća. Izvorno je sagrađena u gotičkom stilu, a kasnijim pregradnjama dobila je barokna obilježja. Sačuvan je gotički zvonik i kasnogotički portal. U Breznici je 1856. rođen zagrebački nadbiskup i teološki pisac Antun Bauer.

___________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec