Breznički Hum

Objavljeno: 07.09.2021.
image

Središte naselja Breznički Hum (Foto: Kristijan Skočibušić)

Općina pod nebeskom zaštitom sv. Martina

Autor: Kristijan Skočibušić

Općina Breznički Hum smjestila se uz važan međunarodni cestovni pravac što vodi od Rijeke preko Zagreba do Varaždina i dalje do Beča i Budimpešte. Prometni značaj Brezničkom Humu dodatno je doprinijela izgradnja auto-ceste s posebnim izlazom u tom mjestu tako da se Breznički Hum promaknuo u jedno od važnijih prometnih čvorišta Varaždinske županije. Iz Brezničkog Huma mnogi putovi vode u Hrvatsko zagorje, prema Ivancu, Varaždinu i Zagrebu.

Rijeka Lonja, koja protječe područjem općine Breznički Hum, u mnogim razdobljima povijesti snažno je utjecala na razvoj, pa i naziv, samoga mjesta. Naime, istraživači povijesti toga kraja navode podatak da se u prvoj polovici 14. stoljeća spominje župna crkva „sancti Martini de Lona“. To je potvrda da je današnje naselje Breznički Hum nosilo naziv po rijeci Lonji. Naziv mjesta se s vremenom mijenja tako da je na povijesnim zemljovidima iz 17. i 18. stoljeća upisano samo Sv. Martin kao naziv mjesta. Naselje dobiva naziv Hum krajem 18. stoljeća po vlasnicima posjeda plemićkoj obitelji Humski. No, ni tu se nije stalo s promjenama naziva mjesta. Na početku 20. stoljeća mjesto nosi naziv Hum Sv. Martin, a naziv Breznički Hum dobiva nekoliko desetljeća kasnije.

Veliki pečat u razvoju mjesta i života na tom području tijekom 19. stoljeća dala je barunska obitelj Jelačić-Bužinski, te potkraj 19. i na početkom 20. stoljeća plemićka obitelj Ožegović-Barlabaševački koje su bile vlasnici imanja Hum. Škola u Humu otvorena je 1852. godine.

Od spomeničke i kulturno-povijesne baštine najvrednija je kasnobarokna crkva sv. Martina s kraja 18. stoljeća. Današnji izgled dobila je u prvoj polovici 20. stoljeća. Od crkvenog inventara najveću vrijednost ima središnji oltar neogotičkog stila posvećen sv. Martinu.

____________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.