Ludbreg

image

Središte svijeta na glavnom ludbreškom trgu (Foto: Kristijan Skočibušić)

Grad legendi i povijesnih priča

Autor: Kristijan Skočibušić

Grad Ludbreg upravno je političko, gospodarsko i kulturno središte istočnog dijela Varaždinske županije. Smješten je na prostoru gdje pitomi bregi Kalničke gore u nježnom zagrljaju prelaze u plodnu podravsku ravnicu. Grad se razvio na mjestu naselja antičke Iovie na lijevoj obali rijeke Bednje. U to vrijeme bio je jedno od značajnijih prometnih i trgovačkih središta Rimskog Carstva u ovom dijelu Europe. Naselje se razvilo na križanju cesta koji su vodile od istoka prema zapadu i sjevera prema jugu, a dodatno značenje antičkom naselju davalo je lječilište Aqua Isae (Varaždinske Toplice) koje su od Ludbrega udaljene samo desetak kilometara.

Na ludbreškoj povijesnoj crti prava je niska godina, događaja i ličnosti koje su obilježile i odredile ne samo život grada, nego imale i značajnu ulogu u ukupnoj hrvatskoj političkoj i crkvenoj povijesti. Više je povijesnih priča i legendi o tome kako je nastao Ludbreg, no danas je uvriježeno mišljenje da je Ludbreg Centar svijeta. Legenda kaže da su u davna vremena s prostora današnjeg Ludbrega opisani krugovi zemaljski, a na njihovim rubovima smještena je većina svjetskih metropola. To je tek jedna od priča o Ludbregu kao Centru svijeta.

            Osim toga, Ludbreg je grad čuda i proštenja. Najpoznatije čudo je pretvaranja vina u Krv Kristovu koje se dogodilo 1411. za vrijeme misnog slavlja. Ludbreg se nakon toga razvija u veliko hrvatsko proštenište koje svake godine pohodi više stotina tisuća vjernika iz Hrvatske i okolnih zemalja. Starija politička i gospodarska povijest Ludbrega zapravo je povijest plemićkih obitelji koje su upravljale gradom i okolnim imanjima. Svakako, najveći trag ostavila je obitelj Batthyany koja je sredinom 18 st. na ruševinama bivše utvrde počela graditi velebni dvorac.

_____________________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.