3. Međunarodna konferencija „Rana identifikacija darovite djece“

Objavljeno: 30.04.2023.
image

Čak 700 sudionika iz 31 države i četiri kontinenta na velikoj konferenciji u Varaždinskoj županiji

Autor: vms / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (30. 4. 2023.) – Očito je da su pogledi iz cijelog svijeta danas upereni u Varaždinsku županiju i da u cijelom svijetu znaju da se ovdje održava konferencija o radu s darovitom djecom – istaknula je u Varaždinu, uoči 3. Međunarodne konferencije „Rana identifikacija darovite djece“, prof. Lianne Hoogeveen sa Sveučilišta Radboud iz Nizozemske, predsjednica Europskog vijeća za darovite (ECHA).

 Treću po redu i dosad najveću međurodnu konferenciju posvećenu radu s darovitom djecom u Areni Varaždin organiziraju Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije u suradnji s Ustanovom za obrazovanje odraslih i Sveučilištem Radboud iz Nizozemske.

Ovogodišnja tema, rana identifikacija darovite djece, te eminentni predavači pobudili su veliko zanimanje tako da na našoj konferenciji uživo ili online sudjeluje više od 700 sudionika iz čak 31 države s četiri kontinenta. Predavači na konferenciji redom su vrhunski stručnjaci, a dolaze iz sedam zemalja: Australije, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Škotske, Slovenije i Mađarske. Zahvaljujem im što su se odazvali, kao i svim sudionicima – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek.

Predavanja su pratili sudionici iz Argentine, Australije, SAD-a, Brazila, Čilea, Izraela, Irske, Indije, Kine, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Danske, Njemačke, Španjolske, susjednih Slovenije, Mađarske, BiH i Srbije te niza drugih zemalja, kao i brojni uzvanici iz hrvatskih županija te susjednih zemalja.

Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin je napomenuo da iskustva i rad s darovitim učenicima u Varaždinskoj županiji žele prenijeti na cijeli sustav. – Darovita djeca i učenici su budućnost svakog naroda, pa tako i našeg, a svako ulaganje u darovite je ulaganje u našu budućnost. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je objavilo smjernice rada s darovitom djecom i učenicima, a iz samog naziva je vidljivo da se smjernice odnose i na predškolski odgoj. Današnja tema, a to je rana identifikacija darovite djece, vrlo je bitna tako da će Ministarstvo i kroz zakonodavni okvir svakako otvoriti prostor što kvalitetnijeg rada s darovitom djecom – rekao je Karin.

Prof. Lianne Hoogeveen sa Sveučilišta Radboud, predsjednica Europskog vijeća za darovite (ECHA), istaknula je da je sretna i ponosna što je dio ove međunarodne konferencije. – Prvi put sam u Varaždinskoj županiji bila prije pet godina i već tada sam bila impresionirana kako je u Centrima izvrsnosti organiziran rad s darovitom djecom. Tada smo počeli s provođenjem edukacija u sklopu Programa usavršavanja za rad s darovitima RITHA, a s ponosom mogu reći da pet polaznika te prve edukacije danas rade kao mentori u našem RITHA programu, uz što su dobili i titulu ECHA specijalista. Svake godine sam sve više impresionirana time kako je u Varaždinskoj županiji organiziran rad s darovitom i visokomotiviranom djecom. Činjenica da danas cijeli svijet prati ovu konferenciju znači da svi znaju što se ovdje događa, a uvjerena sam da će se sve i dalje razvijati – istaknula je prof. Hoogeveen.

Uz nju i Zvjezdanu Prohasku iz AZOO-a, predavači na 3. međunarodnoj konferenciji su: prof. David Cropley sa Sveučilišta Južne Australije, prof. Albert Ziegler i Johanna Pfeuffer sa Sveučilišta Erlangen-Nuremberg, Nürnberg, Njemačka, dr. Szilvia Fodor sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti, Mađarska, prof. Margaret Sutherland sa Sveučilišta u Glasgowu, Škotska, Velika Britanija, prof. Mojca Juriševič sa Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija, dr. Balazs Klein, ravnatelj Testara LLC, Mađarska te gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Konferencija je bila i prilika za promociju treće generacije polaznika programa usavršavanja za rad s darovitima RITHA Hrvatska. Program je uspješno završila i Ana Detoni, nastavnica u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin.

Budući da radim i kao mentorica u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost, potrebno je bilo proći ovakvu edukaciju koja je uistinu kvalitetna. Da biste mogli raditi s nadarenom djecom, morate biti itekako za to spremni. Ova edukacija dala nam je uvid u svijet darovite djece, koja su različita. Nisu to samo djeca koja su izvrsna u svemu, nego i djeca koja imaju teškoća što se tiče, primjerice, samopouzdanja i socijalizacije. U ovom programu usavršavanja dobili smo strategije i metode koje će nam pomoći u radu s njima – rekla je Ana Detoni.