Ban Josip Jelačić “postrojio” hrvatske povijesne postrojbe

Objavljeno: 10.09.2023.
image

Čuvaju uspomenu na slavnu vojničku prošlost i obilježavaju velike obljetnice

Autor: mh / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN – Susret povijesnih postrojbi u Varaždinu tradicionalno se organizira u spomen banu Josipu Jelačiću i velikoj pobjedi Hrvatske vojske nad Mađarima, pripojenja Međimurja Hrvatskoj i posljednjem vojnom angažmanu Varaždinske građanske garde 11. rujna 1848. godine. Ove godine obilježava se 175. obljetnica te bitke, a na poziv Varaždinske građanske garde na susret u Varaždinu odazvale su se 23 postrojbe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke.

Nakon mimohoda ulicama grada, povijesne postrojbe je na Trgu kralja Tomislava dočekao gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Zapovjednik Varaždinske građanske garde Dalibor Herceg predao je prijavak gradonačelniku, a u svečanosti postrojavanja uživali su brojni znatiželjni građani. Svečanost se nastavila na službenom prijemu predstavnika povijesnih postrojbi kod gradonačelnika Bosilja, nadzapovjednika Varaždinske građanske garde, u palači Patačić.

Gradonačelnik je pozdravio sve sudionike i zaželio im ugodan boravak u Varaždinu u kojem će uvijek biti dobrodošli te naglasio kako mu je drago da se iz godine u godinu održava ova tradicija koju naši sugrađani uvijek rado poprate.

– Varaždinska građanska garda tijekom cijele godine svojim aktivnostima promovira naš grad i obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu. Također, sa svim povijesnim postrojbama iz Hrvatske održavaju kontakte, međusobno se posjećuju, posjećuju i naše gradove prijatelje te kao naša nematerijalna kulturna baština promiču Varaždin diljem Europe – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Fotogalerija: _____________