Čakovec svečano u nazočnosti brojnih dužnosnika obilježio Dan grada

Objavljeno: 30.05.2024.
image

Cividini: Čakovec je danas bolji grad nego što je bio prije

ČAKOVEC – U spomen na 29. svibnja 1579. godine kada je Poveljom Jurja IV. Zrinskog tadašnje naselje Čakovec dobilo status slobodnog trgovište obilježava se Dan Grada Čakovca. Tim povodom u Centru za kulturu održana je središnja svečanost kojoj je prethodio niz događanja na gradskim ulicama te u institucijama.

Prigodnim je riječima svečanost je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga. On se osvrnuo na rad Gradskog vijeća u proteklih godinu dana te je istaknuo: – Proteklih godinu dana između proslave najvećeg gradskog praznika bile su sve samo ne dosadne i jednolične. Čakovec kao najveća jedinica lokalne samouprave u Međimurju, kao njegov upravni, gospodarski i društveni centar, bogatiji je za nove zgrade i ceste, gradi se infrastruktura koja smo svi dugo čekali, a u svakom od trinaest mjesnih odbora u njegovom sastavu gradi se i radni nešto novom. Hrabro smo iskoristili sve mogućnosti koje su nam bile na raspolaganju te uspjeli privući velike iznose bespovratnih europskih sredstava. Shvatili smo da se na staroj slavi ne živi te da se, ako želimo uspjeti, moramo promijeniti. Čakovec je danas grad u koji se ljudi doseljavaju, u kojem se grade nove kuće i stanovi, koji podiže nove vrtiće i škole. Od Šandorovca do Mihovljana, od Štefanca do Žiškovca, Čakovec se razvija i raste, dobiva nove sadržaje i mogućnosti – rekao  je Varga.

Gradonačelnica Ljerka Cividini osvrnula se na sve ono što je napravljeno, ali i na projekte koji kreću ili su u realizaciji: – Trideset godina Grad Čakovec postoji u sadašnjem ustrojstvenom obliku, upravo je na današnji dan prije 70 godina ustanovljen Muzej Međimurja. Pola stoljeća broji Dječji odjel naše knjižnice, a 60-i put zaredom Turistička zajednica organizirat će Porcijunklovo.  Franjevcima ćemo uz njihov najveći blagdan čestitati i 365 godina kontinuiranog službenog prisustva u Gradu Čakovcu. Ove se godine navršilo i 690 godina prvog pisanog spomena stare čakovečke župe sv. Mihovila. Dakle, povoda za slavlje, ali i za osvrt unazad te pogled unaprijed, imamo više nego dovoljno.

Ove godine mi je uistinu teško u nekoliko rečenica rezimirati sve što se u posljednjoj godinu dana događalo u našem gradu. Zahvaljujući uspješnoj prijavi na europske fondove dograđujemo dva te ćemo početi graditi jedan novi dječji vrtić. Zahvaljujući suradnji s resornim ministarstvima i Međimurskom županijom gradimo novu školu. Posadili smo stotine novih stabala, uredili pješačke i biciklističke staze. Građevinski strojevi uređuju niz važnih prometnica i ulica, osvijetlili smo dosad mračne dijelove grada. Naši sportaši, kulturne udruge, obrazovne i znanstvene institucije mogu u svojim planovima računati na podršku grada, a sredstva koja izdvajamo za njihove potrebe su udvostručena. Prvi put nakon dugih 15 godina, u 2024. ušli smo neopterećeni dospjelim, a neplaćenim računima. Pripremili smo potrebnu dokumentaciju i ishodili dozvole za nove škole, parkove, trgove i ulice. 365 dana koliko je prošlo od  prošlogodišnjeg dana grada, svi zajedno u Gradskoj upravi nastojali smo naš grad učiniti uspješnijim. I bez lažne skromnosti, Čakovec je danas bolji nego što je bio prije par godina. Dio uspjeha leži i u tome što smo promijenili paradigmu po kojoj je Grad godinama radio i poslovao. Umjesto da se zatvorimo u svoje uske granice, oslanjamo samo na vlastite financijske mogućnosti te pasivno čekamo, učinili smo suprotno. I rezultati su tu. Zahvaljujući aktivnoj suradnji s resornim ministarstvima i Međimurskom županijom novi Regionalni edukacijski centar gradimo zajedno, europski novac čini ozbiljan dio našeg proračuna, a gotovo svaki natječaj dočekujemo s pripremljenim potrebnim papirima. Grad se iz neredovitog platiše pretvorio u pouzdanog poslovnog partnera. Više se o strateškim stvarima ne odlučuje iza zatvorenih vrata, već se o svakoj takvoj odluci konzultiraju i pitaju svi zainteresirani građani.

Čakovečka gradonačelnica  uputila je i  čestitku ovogodišnjim dobitnicima gradskih priznanja. – Današnji laureati čijim smo se rezultatima radovali, a uspjesima divili, čije je djelovanje obilježio dio povijesti grada ili koji su svojim radom zadužili sve nas. Svima njima i ovim putem čestitam, nagrade su svakako zaslužili te sam sigurna da će one mlađima među njima biti poticaj na nova postignuća. Onima pak koji su priznanja dobili za svoj rad, doprinos razvoju ili promociji Čakovca, u ime svih stanovnika našeg grada zahvaljujem. Bez vas i vašeg rada i doprinosa  bili bi siromašniji, budite sigurni da ćete još dugo godina biti inspiracija svima nama – istakla je Cividini.

Ovogodišnji dobitnici Zlatnika „Grb Grada Čakovca“ su Demoni, Dragutin Miholček, Inner Wheel klub Čakovec i Dragutin Miholček. Nagrade za životno djelo dobili su prof. Ivan Pranjić i Đuro Bel. Godišnje nagrade Grada Čakovca pripale su „Udruzi sport za sve“ Mačkovec, KUD-U Mihovljan i Muzeju Međimurja. Nagrada Adam Zrinski ide Školskom volonterskom klubu čakovečke Gimnazije.

Svečanosti su uz domaćine gradonačelnicu Ljerku Cividini, predsjednika Gradskog vijeća Josipa Vargu i gradske vijećnike nazočili i predsjednik RH Zoran Milanović, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić bivši predsjednik Stipe Mesić, saborski zastupnici Boška Ban Vlahek, Ivica Baksa, župan Međimurske županije sa suradnicima, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gvardijan čakovečkog franjevačkog samostan fra. Filip Đurđević, kao i mnogobrojni gradonačelnici susjednih gradova, i načelnici općina te uzvanici iz kulturnog, gospodarskog  i vjerskog života.

Izvor: www.cakovec.hr