Europske talent točke u Republici Hrvatskoj

Objavljeno: 26.03.2022.
image

Podrška darovitoj djeci bitna je i mora biti stalna

Autor: TP

Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (25. 3. 2022.) – Europska mreža za podršku darovitima, bogatija je za 13 novih europskih talent točaka u Hrvatskoj. Njihovim predstavnicima, a riječ je o predstavnicima odgojno-obrazovnih ustanova te udrugama certifikati su uručeni na 3. susret registriranih europskih talent točaka u Republici Hrvatskoj održanom u Hotelu Turist u Varaždinu. Svečanost je organizirana povodom treće obljetnice kako Centri izvrsnosti Varaždinske županije djeluju kao jedini Europski Talent Centar u Hrvatskoj (ETC) u sklopu Europske mreže za podršku darovitima. Susretu je prisustvovala i voditeljica Europskog centra za darovite u Mađarskoj dr. sc. Csilla Fuszek, a okupio je i brojne visoke uzvanike, predstavnike izvršne vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova, znanstvenih institucija i udruga, eminentne stručnjake koji su na radnom dijelu susreta razmijenili svoja znanja i iskustva o radu s darovitom djecom i učenicima. U sklopu susreta održana je i svečana dodjela ECHA certifikata diplomantima 1. generacije RITHA Practitioner Croatia 2020 programa usavršavanja.

Sudionike je prigodnim govorom pozdravila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Silvija Zagorec, zamjenica varaždinskog župana

-Svako dijete ima dar, a naša je obveza taj dar pravovremeno prepoznati.  Svjesni smo toga kako je podrška darovitoj djeci u njihovom razvoju vrlo bitna. Sa darovitošću treba raditi, a svi znamo kako granice dara i rada ne postoje. Stoga današnji susret ima za cilj promicanje sustavnog rada s darovitom djecom, pravovremeno prepoznavanje njihovih talenata, kao i odavanje priznanja njihovoj marljivosti i upornosti.  Obzirom da se znanje množi dijeljenjem, ovaj susret pokazuje kako je potrebna suradnja, razmjena znanja i iskustva jer samo zajedno možemo raditi na daljnjem razvoju društva – rekla je zamjenica župana.

Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek, istaknuo je kako sada Europska mreža za podršku darovitima ima sveukupno 53 europske talent točke.

-Možemo reći da od deset točaka na početku, te kroz godine razvijanja i ulaganja sada imamo jedan respektabilan broj talent točaka koji ima jednu snagu za pokretanje programa s nadarenim učenicima – naznačio je pročelnik Huđek.

Ravnatelj Uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Momir Karin čestitao je Varaždinskoj županiji kao domaćinu događanja koji je iznimno značajan za cijeli odgojno-obrazovni sustav.

Momir Karin

-Ministarstvo znanosti i obrazovanja daje punu podršku ovakvim događanjima, kao i centrima izvrsnosti te nadasve talentiranim učenicima i djeci. U izradi je novi Pravilnik o radu s darovitom djecom i učenicima pa će se više financijskih sredstava za tu namjenu izdvajati s državne razine. Rad s darovitom djecom do sada je bio na ljudima koji su imali snage da na svojim područjima pokrenu centre izvrsnosti, a Varaždinska županija je pionir u tome i na tome im čestitam, a punu podršku dajem našoj djeci koja su budućnost naše domovine – zaključio je Karin.

Čestitke na organizaciji susreta uputila je i voditeljica Europskog centra za darovite u Mađarskoj dr. sc. Csilla Fuszek koja je izrazila zadovoljstvo što se svi uključeni u ovaj program nakon dvije godine mogu vidjeti uživo, a to će doprinjeti daljnjoj kvaliteti rada sa darovitom djecom i učenicima.

Nakon prigodnih govora te svečane podjele ECH certifikata održana su zanimljiva predavanja koja su održali prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dr. sc. Jasna Cvetković-Layizv. prof. dr. sc. Goran Vlašić, a govorili su o značaju rane identifikacije kreativno – produktivne darovitosti te o budućnosti obrazovanja kao i o budućnosti tržišta obrazovanja, a predstavljeni je i priručnik Trening kreativnog razmišljanja kroz igru te inovativne igre KREATKO autora Snježane Pejnović, Melite Jeremić, Ksenije Ranogajec Benaković  i Jelene Portner.

Uz zamjenicu župana Varaždinske županije Silviju Zagorec, susretu su nazočili i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, zamjenica župana Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar, Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije te gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, kao i  ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Podsjetimo kako su Centri izvrsnosti Varaždinske županije jedini europski centar za darovite u Hrvatskoj, te jedan od 25 takvih centara u svijetu. Europska mreža za podršku darovitima okuplja 25 centara za darovite te približno 400 točaka darovitosti iz 44 zemlje svijeta. Susret su glazbenim točkama upotpunili i učenici Glazbene škole Varaždin.

Fotogalerija: _______________