INOSLAV BEŠKER, novinar, publicist i sveučilišni profesor

Objavljeno: 29.06.2023.
image

Inoslav Bešker (1950. – 2023.) / Foto: Hina

BEŠKER, Inoslav (Zagreb 1950. – Rim 2023.), hrvatski novinar, publicist i sveučilišni profesor, rođen je u Zagrebu, maturirao je u splitskoj Klasičnoj gimnaziji „Natko Nodilo“, a novinarstvo diplomirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Više desetljeća je živio u Rimu gdje je najprije radio kao dopisnik Vjesnika, a potom Jutarnjeg lista. Novinarstvom se počeo baviti vrlo rano. Tekstove je objavljivao u mnogim hrvatskim dnevnim i tjednim novinama (Omladinskom tjedniku, Studentskom listu, Telegramu, Startu, Danasu, Vjesniku, Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu i drugima). Surađivao je BBS-em, HRT-om i Radiom 101. Bavio se nakladništvom i prevođenjem s romanskih jezika.

Novinar Željko Trkanjec u povodu Beškerove smrti napisao je: – Uza sve to Bešker se stigao baviti i znanošću. Na Sveučilištu u Milanu doktorirao je poredbenu slavistiku disertacijom o Morlacima u europskoj književnosti. Ponosio se svojim korijenima iz Dicma. Ostvario je više nego zavidnu znanstvenu karijeru: bio je redoviti profesor kroatistike na Sveučilištu u Splitu od 2013. godine, profesor slavistike na Orijentalnom sveučilištu u Napulju, na Sveučilištu La Sapienza u Rimu te na Sveučilištu u Bologni. Predavao je istraživačko novinarstvo na Sveučilištu u Zagrebu. Na Sveučilištu u Dubrovniku bio je od 2013. do 2023. profesor novinarstva i komunikologije.

Inoslav Bešker ostvario je bogatu bibliografiju. Obavio je više desetaka tisuća novinskih tekstova i izvješća, a od knjiga izdvajamo  “Istraživačko novinarstvo“ (s Orlandom Obad i dr.), “To je bio Ivan Pavao II.”, biografska monografija (Zagreb, 2005.), “Goli blagdani“, monografija (Zagreb, 2004.), “Filološke dvoumice, studije i eseji” (Zagreb, 2007.), “Riječ po riječ” i “Riječi dana”, ukoričene kolumne koje je objavljivao u Jutarnjem listu. Na talijanskom objavljene su mu knjige “La musa violenta: Archetipi e tradizione nell‘epica orale della Slavia dinarica – Nasilna muza: arhetipovi i tradicija u usmenoj epici dinarskih slavenskih zemalja,” monografija (Roma, 2007.), “I Morlacchi nella letteratura europea – Morlaci u europskoj književnosti,” monografija (Roma, 2007.).

Dobitnik je više strukovnih (novinarskih) nagrada. Nagradu Kiklop dobio je za knjigu „Filološke dvoumice“ (2007.), Nagradu HHO Joško Kulušić, za zaštitu ljudskih prava (2016.) te Nagradu Otto von Habsburg 2015. godine.

—————————————

Izvori:

  1. Trkanjec, Željko. Umro je Inoslav Bešker. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/umro-je-inoslav-besker-15350227
  2. Bešker, Inoslav. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 29. 6. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=7300>.