Izložba: Mateja Rusak predstavlja se rodnom gradu

Objavljeno: 19.11.2023.
image

Ciklus “Moja Rijeka” umjetnička je poveznica gradova Varaždina i Rijeke

Autor: ap / Foto: GMV

VARAŽDIN – U sklopu Srijede u Muzeju 22. studenoga u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin u 19 sati otvara se izložba radova iz ciklusa Moja Rijeka akademske umjetnice Mateje Rusak. Ciklus se sastoji od desetak radova izvedenih u tehnici kolaža s dodatkom perforacija, nastalih u proteklih godinu dana, koji će premijerno biti predstavljeni u umjetničinu rodnom gradu. Od završetka studija u Rijeci svi dosadašnji ciklusi Mateje Rusak prirodno se nadovezuju jedan na drugi, pa je tako i ovaj posljednji satkan od ranijih segmenata, koji s novim utjecajima tijekom stvaralačkog procesa čine sedimentaciju sjećanja, trenutaka i osjećaja.

Umjetnica koristi novinske papire na kojima se nalaze monotipije od otiskivanja ranijeg ciklusa Hommage Rijeci, dok novi segment u radovima čini perforiranje grafičkom iglom. Proces kolažiranja starih segmenata zajedno s meditativnim procesom perforiranja podloge korelira s emocijama koje umjetnica gaji prema Varaždinu – gradu u kojem je rođena i odrasla, ali i Rijeci – gradu u kojem je studirala i planirala nastaviti živjeti. Stjecajem okolnosti Mateja Rusak se po završetku studija vraća u Varaždin, a emocije, sjećanja i uspomene vezane uz oba grada bivaju utkani u novi ciklus radova. Kako sama kaže, ciklus Moja Rijeka najdublji je izraz njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.

—————————

Mateja Rusak (r. 1989., Varaždin) diplomirala je 2013. na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi red. prof. Jasne Šikanje te stekla titulu magistre likovne pedagogije. Izlagala je na sedam samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Završila je poslijediplomske programe Ritha Practitioner i Ritha Specialist za rad s darovitim učenicima na Sveučilištu Radboud u Nijmegenu u Nizozemskoj. Članica je HDLU-a Varaždin. Područja interesa su joj grafika, grafički dizajn i fotografija.

Izložba je postavljena za razgled do 17. prosinca ove godine.