Jača suradnja Varaždinske i Međimurske županije

Objavljeno: 25.04.2022.
image

Varaždinski i međimurski župan: Suradnjom razvijati gospodarstvo i infrastrukturu

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (25. 4- 2022.) – Varaždinska i Međimurska županija nastavljaju razvijati dobrosusjedske odnose, kao i raditi na daljnjem jačanju suradnje na području gospodarstva, obrazovanja i zaštite okoliša – čulo se između ostalog prilikom posjeta međimurskog župana Matije Posavca Varaždinskoj županiji. U međimurskom izaslanstvu bili su još pročelnica UO za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak, Siniša Golub, ravnatelj „Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode“ i ravnateljica REDEA – Javne ustanova za razvoj međimurske županije Sandra Polanec Marinović. Dobrodošlicu u Varaždinsku županiju zaželjeli su im župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik za poljoprivredu Dragutin Vincek i Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove „Priroda Varaždinske županije“.

Rijeka Drava, koja se nametnula kao jedna od točaka radnog sastanka, prirodna je prepreka koja dijeli Varaždinsku i Međimursku županiju, no može biti i točka koja spaja – naglasio je župan Anđelko Stričak.

Varaždinski župan Anđelko Stričak

– Mi Varaždinci već godinama vrtimo projekt „Varaždin na Dravi“, s druge strane, Općina Nedelišće ima zanimljiv turističko-sportski projekt vezan uz Dravu i jezero u Kuršancu i to nam može biti jedna od poveznica. Ujedno prošle godine Mura, Drava i Dunav proglašeni su rezervatom biosfere i upravo ti projekti koji se odnose na zaštićena područja bit će u narednom razdoblju jedna od točaka dobre suradnje – istaknuo je župan Stričak.

Što se tiče ulaganja u obrazovanje, župan Stričak nabrojao je kako se na području Varaždinske županije trenutno grade dva centra kompetentnosti i ima čitav niz centara izvrsnosti i upravo bi taj dio trebao biti nadogradnja suradnje kada se govori o obrazovanju djeca, ali i odraslih. Župan Matija Posavec naglasio je kako će ovog tjedna u Čakovcu biti otvoren Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu vrijedan preko 50 milijuna kuna u koji su uključene i obrazovne institucije s područja Varaždinske županije. Župani su se dotaknuli i prometne infrastrukture.

– Varaždinska županija „gura“ projekt izgradnje brze ceste od Varaždina prema Ivancu i Lepoglavi, a Međimurska istočnu obilaznicu Nedelišća. Nakon toga bi trebali naći spojnu točku tih dviju brzih cesta. Na taj način osim što ćemo rasteretiti promet iz naseljenih mjesta, dići ćemo sigurnost prometa na jednu višu razinu, a svi građani koji žive uz ove postojeće prometnice vjerujem da će to prihvatiti s olakšanjem  -rekao je Stričak.

– Cestom kroz Nedelišće, Puščine, Kuršanec  dnevno prođe 20 000 vozila i nama je to od vitalnog i prometno-infrastrukturnog značaja i zamolio sam župana da zajednički apeliramo prema Hrvatskim cestama kako bi se ubrzala izgradnja obilaznice. Ovo nije samo interes Međimurske županije, to je interes i Varaždinske županije zbog mobilnosti stanovništva jedne i druge županije – nadovezao se međimurski župan Posavec.

Nezaobilazna tema sastanka bilo je i pitanje gospodarstva.

Međimurski župan Matija Posavec

– Ova globalna situacija daje nam priliku da razvijemo naše gospodarstvo. Zašto ne formirati zajedničke gospodarske zone, dovesti automobilsku industriju i na taj način jačati naše gospodarstvo i stvarati nova, visokodohodovna radna mjesta? Sjever Hrvatske je najproduktivniji hrvatski kraj i naravno da imamo što reći o produktivnosti našeg stanovništva, kvaliteti radne snage i odnosu prema gospodarstvu, odnosno business friendly županija kao što su Međimurska i Varaždinska. U tom kontekstu ćemo pojačati našu suradnju u okviru programa Interreg. Radi se o prekograničnoj suradnji s Mađarskom i sa Slovenijom. Kada govorimo o korištenju EU fondova, tu nam je Nacionalni plan oporavka i otpornosti, Razvojni sporazum koji smo potpisali u prosincu, industrijska tranzicija koja obuhvaća naše županije, ITU mehanizmi koje koriste gradovi sa svojim urbanim područjima – rekao je župan Posavec

Kao što je na kraju najavio župan Stričak sastanci predstavnika Varaždinske i Međimurske županije i u buduće će se održavati – a sve kako bi zajedničkim snagama podigli kvalitetu života stanovnika ovog dijela Hrvatske.

Fotogalerija: _________________________