Ludbreški hren

Objavljeno: 12.09.2021.
image

Ludbreški hren ima veliku ljekovitu moć (Foto: Arhiva Terra vox)

Samo je ludbreški pravi hren

Autor: Kristijan Skočibušić

Ludbreški hren je jedini pravi hren! To je čuvana autohtona sorta uzgojena i selekcionirana na ludbreškom području, posebnog je mirisa i okusa. Ludbreška Podravina idealna je za uzgoj hrena, jer hren s njezinih njiva sadrži puno veći postotak sinergina, eteričnog ulja, vitamina i minerala u odnosu na hren iz drugih europskih krajeva i zemalja. U ludbreškom hrenu skriva se velika ljekovita moć. Izdvajamo: ublažavanje kašlja, antibiotičko djelovanje poput penicilina, liječi glavobolju i migrenu, ublažava bol ukočenih i reumatičnih zglobova, stimulira protok krvi i dr.

Narodna medicina kaže da je hren prva pomoć pri proljetnom umoru. U gastronomiji se koristi na razne načine, kao dodatak raznim jelima od mesa i ribe, salatama, umacima, namazima te u nekim desertima.

Područje proizvodnje Ludbreškog hrena obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije i zaštićen je nacionalnom oznakom zemljopisnog podrijetla.


Dobro je znati …

✓  Korijen ludbreškog hrena izvana je žuto-smećkast, a iznutra bijel. Oštrog je i posebno intenzivnog mirisa koji prilikom ribanja nadražuje oči i nos.
✓  Ludbreški hren zadovoljit će sve koji vole jake, moćne, ljute i intenzivne okuse.
✓  Ludbreški hren bogat je mineralnim i vitaminskim sastojcima (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor…)


Fotogalerija: __________________

Saznaj više: , ,