Medicinska škola Varaždin

image

Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

Autor: TC

Foto: Varaždinska županija

Medicinska škola Varaždin predstavila je projekt pod nazivom „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin“. Projekt je vrijedan 49 milijuna kuna, a u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) kroz operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

 Time je označen još jedan iskorak prema novoj organizacijskoj strukturi i unapređenju provedbe redovitog strukovnog obrazovanja i programa obrazovanja odraslih.

Ovim projektom Medicinska škola Varaždin postaje jedno od najmodernijih središta za obrazovanje budućih medicinskih sestara i tehničara, farmaceutskih, sanitarnih, zdravstveno-laboratorijskih, dentalnih i fizioterapeutskih tehničara, primalja, dentalnih asistenata i gimnazijalaca prirodoslovnog smjera. Bit će otvorena za obrazovanje odraslih, ali i za dodatne edukacije koje će biti potrebne profesorima i strukovnim nastavnicama u medicinskim školama u Hrvatskoj, pa i srednjoj Europi.

Medicinska škola Varaždin krupnim koracima ide prema ostvarenju svog cilja, a on je najsuvremenije dostupno obrazovanje za buduće zdravstvene djelatnike. Ovo je projekt od velikog značaja ne samo za Varaždinsku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku jer će omogućiti razvoj punog potencijala naših polaznika. Tijekom svog školovanja buduće medicinske sestre i tehničari, farmaceutski, sanitarni, zdravstveno-laboratorijski, dentalni i fizioterapeutski tehničari, primalje, dentalni asistenti educirat će se u uvjetima najsuvremenije opremljenih zdravstvenih ustanova, što će značiti prekretnicu u obučavanju i njihovo usavršavanje u pojedinim područjima“, izjavila je ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac.

Poznato je da je Varaždinska županija – županija znanja, koja posebnu važnost pridaje strukovnom obrazovanju i strukovnim centrima izvrsnosti, istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

„U ovaj Regionalni centar, koji je strukovni centar izvrsnosti u području zdravstva, bit će uloženo ukupno 90 milijuna kuna u sklopu dvaju EU projekta. Projekt uspostave centra vrijedan je 48 milijuna kuna i u potpunosti se financira novcem Europske unije, a vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje Medicinske škole je 42 milijuna kuna.. Uvjerena sam da ćemo na kraju projekta imati iznimno visoki standard u obrazovanju zdravstvenih kadrova, da ćemo imati učenike koji će znati odoljeti izazovima 21. stoljeća. U ovom centru će se provoditi i cjeloživotno osiguranje, a isto tako će nastavni kadar steći sve potrebne kompetencije i vještine da svoje znanje mogu kvalitetno prenositi na učenike. Medicinska škola Varaždin je najbolja škola u sektoru zdravstva u Hrvatskoj. Znamo da su se više puta selili iz jednog u drugi prostor, puno puta možda i neadekvatan, no to ih nikada nije spriječilo da imaju kvalitetan i vrhunski obrazovani program. Želim im puno uspjeha u daljnjem radu i vjerujem da ćemo po završetku ovog projekta imati izniman nadstandard – istaknula je Silvija Zagorec.

 Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin je projekt koji pozdravlja i Ministarstvo zdravstva.

Nemjerljiv je doprinos koji medicinske sestre i tehničari daju našem zdravstvenom sustavu. I u ovim izvanrednim uvjetima pandemije sustav funkcionira zahvaljujući i njihovoj predanosti, radu i znanju. Inovacije koje donosi ovaj projekt svrstavaju Medicinsku školu Varaždin uz bok najboljim europskim strukovnim medicinskim školama“, izjavila je dr. Vera Katalinić-Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva.

Putem video-veze obratio se državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

 „Podizanje ljestvice u kvaliteti obrazovanja, inovativnosti i pružanju šanse za osobni razvoj mladim ljudima samo je početak u stvaranju novih vrijednosti koje je omogućio ovaj projekt. Vjerujem da će Medicinska škola Varaždin biti centar izvrsnosti u kojemu će svoje potencijale izraziti generacije mladih ljudi“, rekao je Paljak.

Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Varaždin opremit će se specijaliziranom opremom za teorijsku i praktičnu nastavu, laboratorijske i kliničke vježbe. Ideja projekta je postizanje agilnosti odgojno-obrazovnog sustava RCK naspram potreba tržišta rada u zdravstvu i profiliranja budućih radnika s praktičnim znanjima. Završetak projekta je planiran za kraj 2023. do kada trebaju biti implementirani svi njegovi dijelovi.

Na konferenciji su se prigodno obratili i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, prorektor Sveučilišta Sjever Damir Vusić, ravnateljice partnerskih Srednje škole Pregrada i Gimnazije Josip Slavenski Čakovec, Vilmica Kapac i Sandra Breko Ovčar, predstavnica zaposlenika Medicinske škole Varaždin i predsjednica Školskog odbora Sunčica Podoreški, predsjednica Vijeća roditelja Tatjana Novosel Herceg i predsjednik Vijeća učenika Medicinske škole Varaždin Luka Labaš.

Fotogalerija: __________________

Oznake:, , , ,