Mlinčani kolač

Objavljeno: 22.09.2021.
image

Mlinčani kolač / Foto Arhiva Terra vox / KUD Lepoglavski pušlek

Jednostavan “težački kolač”

Autor: Kristijan Skočibušić

Lepoglavski Mlinčani kolač pripada skupini jela iz bogate lepeze čuvara okusa i mirisa tradicije Varaždinske županije. To je jednostavan kolač koji se na jelovniku lepoglavskog kraja nalazi više stoljeća. Priprema se tijekom cijele godine i u svim prigodama. Nekada je jelovnik lepoglavskih težaka bio nezamisliv bez Mlinčanog kolača, poglavito u vrijeme obavljanja teških fizičkih poslova na njivi, vinogradu ili šumi. Mlinčani kolač umornom tijelu davao je okrjepu i snagu.

Priprema se od namirnica koje se mogu naći u svakom kućanstvu na lepoglavskom području. Za pripremiti Mlinčani kolač potrebno je: glatko brašno, mlijeko, voda, sol te mast (kruta, ne topljena). Pripremljena smjesa peče se u glinenoj posudi (cimpletu) ili protvanu. Inicijativu za zaštitu  lepoglavskog Mlinčanog kolača dao je Grad Lepoglava u suradnji s KUD-om Lepoglavski pušlek i Agro-turističkim klasterom Lepoglava uz potporu Varaždinske županije.

Proizvodno područje Mlinčanog kolača je Varaždinska županija (lepoglavski kraj) i zaštićen jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo. Više o Mlinčanom kolaču doznajte OVDJE.