Nacionalni dan multiple skleroze

Objavljeno: 03.10.2022.
image

Bolest s “tisuću lica” pogađa sve mlađe dobne skupine

Autor: TŽ / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (29. 9. 2022.) – U organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i Društva multiple skleroze Varaždinske županije ispred Županijske palače obilježen je Nacionalni dan multiple skleroze – autoimune bolesti s „tisuću lica“.

Predsjednica Savjeta za zdravlje doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med. istaknula je da se akcijom želi upoznati javnost s problemima i potrebama s kojima se oboljeli od bolesti susreću u obitelji, u gradu, županiji, na radnom mjestu, …

Pojavnost bolesti raste, a pogađa sve mlađe dobne skupine. Varaždinska županija osigurala je sredstva za projekt kojim se, uz ostalo, organiziraju posjeti teško pokretnima i nepokretnim članovima, prvenstveno onima u ruralnom području, odnosno, udaljenima od grada. Također, pruža im se savjetodavna podrška, a posjetom i razmjenom informacija kod njih se razvija osjećaj da nisu sami i zaboravljeni, što doprinosi porastu njihovog samopouzdanja – rekla je Kiđemet-Piskač.

Podršku radu Društva dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

Varaždinska županija nastavlja davati podršku javnozdravstvenim akcijama koje imaju za cilj osvijestiti i educirati građane, u ovom slučaju o multiploj sklerozi. Zahvaljujem Društvu koje svojim djelovanjem i aktivnostima pruža potporu svojim članovima – rekla je zamjenica Zagorec.

Na štandu su članovi Društva predstavili svoje radove koje izrađuju u Kreativnoj radionici, a Vid Pongrac, i sam obolio od multiple skleroze, odsvirao je i nekoliko glazbenih točaka na gitari.

Društvo mi puno pomaže i uz mene je u svim onim mračnim danima kada sam mislio da nitko neće vjerovati u mene i biti uz mene. Upoznao sam ljude koji me shvaćaju i uvijek su uz mene i pružaju mi potporu – rekao je Vid Pongrac, najmlađi član Društva.

Društvo multiple skleroze Varaždinske županije trenutno broji 140 članova: 103 žene i 37 muškaraca. Društvo nastoji preko različitih programa i projekata financiranih od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te preko Europskog socijalnog fonda osigurati pomoć za one najteže oboljele, poboljšati reintegraciju oboljelih u društvo te kvalitetniji i samostalniji život.

Podršku radu Društva dala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te Gradska tržnica Varaždin donacijom štanda.