OBV ima novi odjel: Objedinjeni hitni bolnički prijam, dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju

Objavljeno: 11.04.2023.
image

Država i županija pacijentima osigurali vrhunsku zdravstvenu skrb

Autor: tp / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (11. 4. 2023.) – Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) s dnevnom bolnicom i jednodnevnom kirurgijom Opće bolnice Varaždin počinje s radom 12. travnja. Vrijednost investicije  iznosi više od 11 milijuna eura. Tim projektom hitni prijemi šest odjela Opće bolnice Varaždin – interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije od sada su smješteni u istom, novom objektu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Svečanosti otvorenja nazočili su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Siniša Jenkač, Damir Habijan, Barbara Antolić Vupora i Predrag Štromar, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, gradonačelnik grada Varaždina dr .sc. Neven Bosilj, ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. sc. Damir Poljakprim. doc. dr. sc. Spomenka Kiđemet Piskač, predsjednica Stručnog vijeća OB Varaždin, Damir Važanić, pomoćnik ravnateljice HZHM, Alen Leverić, zamjenik predsjednice Upravnog vijeća OB Varaždin, dr. Zoran Antončić, voditelj OHBP-a, načelnici i gradonačelnici, ravnatelji zdravstvenih ustanova  kao i veliki broj liječnika i medicinskih sestara te tehničara Opće bolnice Varaždin. Novu zgradu OHBP-a te zgradu dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije obišla je i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sc. Marija Bubaš.

Ravnatelj OB Varaždin dr. sc. Damir je naglasio kako je Varaždinska bolnica bolnica regionalnog značaja koja obuhvaća i zbrinjava ne samo pacijente s područja Varaždinske županije, nego i svih okolnih županija, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, ali i ostalih županija.

– U ovom bazenu od 700 tisuća stanovnika predstavljamo jedan stup zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj. Naravno, taj stup čine ljudi, čine profesionalci koji taj posao obavljaju svjesno, predano i kontinuirano. Ove dvije zgrade podići će razinu kvalitete zdravstvene skrbi, povećat će dostupnost zdravstvene skrbi i jedan sustavniji pristup pacijentu, orijentiranost na pacijenta i pacijentom u središtu zdravstvenog sustava. Upravo to je i na pravcu nove reorganizacije zdravstva u Republici Hrvatskoj i mi kao da pratimo standard. Opća bolnica Varaždin se prošle godine akreditirala i s ISO standardom i s međunarodnim zdravstvenim standardom i AACI standardom što je još jedan pokazatelj kvalitete rada djelatnika Opće bolnice Varaždin. Opća bolnica Varaždin djeluje na tri lokacije, specifična je po pružanju akutne, kronične i palijativne skrbi i po tome smo također jedinstveni u ovoj zemlji. Iako smo bolnica paviljonskog tipa koja nažalost ima mnogo zgrada što se nekad tako i gradilo, upravo novi projekt, najveći u Republici Hrvatskoj, Centralni operacijski blok vrijedan više od 43 milijuna eura gdje će radovi krenuti sredinom ove godine doprinijet će spajanju ovih zgrada i imat ćemo sve povezane zgrade na ovoj lokaciji – rekao je u svom obraćanju Damir Poljak.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je istaknuo da je Opća bolnica Varaždin jedina u Hrvatskoj koja posjeduje tri akreditacije te dodao:

To znači da je i zaposlenicima, a i nama kao osnivaču, čovjek na prvom mjestu jer često naglašavam da uvijek iza svega stoje ljudi. Prošlu smo godinu nazvali godinom obrazovanja jer smo započeli s brojnim investicijama u sklopu naših osnovnih i srednjih škola, a ova godina će biti godina zdravstva. Počinjemo danas otvaranjem OHBP-a, jednodnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, a uskoro nastavljamo s otvaranjem Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama. Uskoro će početi izgradnja Centralnog operacijskog bloka, a krajem godine i počinje izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, sve s ciljem podizanje kvalitete zdravstvene skrbi na području Varaždinske županije.

Ono što me posebno veseli jest činjenica da osim novoizgrađenih objekata, osim kupljene opreme, odnosno medicinskih dijagnostičkih aparata trenutno imamo146 liječnika na specijalizacijama, od toga ih je 115 iz OBV, a ove godine pripremamo još 54, od toga 34 iz Opće bolnice Varaždin. Vjerujem da će sve to zajedno dati još veći iskorak u kvaliteti zdravstvene skrbi na području naše županije. Zahvaljujem se prvenstveno zaposlenicima bolnice jer oni su ti koji su puni ljubavi i entuzijazma. Ako ne voliš život, ako ne voliš čovjeka, siguran sam da ovaj zahtjevan i plemeniti posao ne možeš obavljati – rekao je župan Stričak.

Prim. doc. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, predsjednica stručnog vijeća Opće bolnice Varaždin, istaknula je da će ubuduće na istom mjestu zajednički raditi specijalisti interne, kirurgije, neurologije, otorinolaringologije, okulistike i urologije, kako bi pacijenti bili BRZO i adekvatno zbrinuti.

Zahvaljujem Vladi RH, ministarstvima, Županiji i ravnateljstvu koji su našli način i financirali ovaj veliki projekt i uspješno ga priveli kraju. Na nama, odnosno na struci je da rad u OHBP-u posložimo na najbolji mogući način. Imam puno povjerenje u voditelja OHBP-a, dr. Antončića, ali i u sve druge voditelje odjela, specijaliste i specijalizante koji će se svojim predanim radom, kao i do sada, truditi da sve funkcionira – rekla je Kiđemet-Piskač.