Općina Sveti Ilija nastavlja prijateljsku suradnju s Devinskom Novom Vesi

Objavljeno: 15.07.2023.
image

Vatrogasni kotlić s okusom i mirisom slovačke i hrvatske kuhinje

Autor: ksk / Foto: Terra Croatia

SVETI ILIJA (15. 7. 2023.) – Višetjedno obilježavanje Dana Općine Sveti Ilija (Varaždinska županija) u znaku je brojnih društvenih, zabavnih, sportskih i vjerskih događanja. U programima organizacijski, ili kao gosti, sudjeluje više desetaka klubova, udruga, društava, a ni i ove godine nije iznevjerena dobra i duga tradicija. Tu prije svega mislimo na suradnju i prijateljstvo koje Općina Sveti Ilija ima s Hrvatima u Slovačkoj, poglavito u Devinskoj Novoj Vesi. Obilježavanje Dana općine bila je prigoda za ponovni susret. Ovaj put u provom planu bili su članovi DVD Devinska Nova Ves predvođeni Pavolom Kravárikom.

No, prije zajedničke pokazne vatrogasne vježbe koju će održati u suradnji s DVD-om Sveti Ilija i DVD-om Beletinec-Krušljevec planirane za nedjelju, vatrogasci iz Slovačke u subotu (15. srpnja) prezentirali su zavidnu vještinu kuhanja jela u kotliću. Manifestacija je to na kojoj je sudjelovalo desetak udruga s područja općine Sveti Ilija. Rezultat je bio na razini najboljih kulinarskih majstora. Naravno, kotlić DVD-a iz Devinske Nove Vesi imao je okus i miris kuhinje njihovog rodnoga zavičaja.

Tradicionalno u povodu Dana općine, 19. srpnja, održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća, a dan kasnije na blagdan sv. Ilije, zaštitnika župe i općine, održat će se veliko vjersko slavlje s prošćenjem tijekom kojeg će biti služena svečana sv. misa. Večernji dio blagdanskog dana predviđen je za zabavni program u kojem će koncert održati Gold Band, a u petak na rasporedu je koncert Vlade Kalembera i Srebrnih krila.

Manifestacija Anino u Beletincu, koja počinje u nedjelju 23. srpnja i traje do 30. srpnja, također je sastavni dio programa obilježavanja Dana Općine Sveti Ilija. Tim povodom služiti će se sv. misa uz nastup KUD-a Beletinec. U danima što slijede organizatori su pripremili atraktivan i sadržajan program koji će biti u znaku revijalne smotre folklora te prezentacija udruga koje će se na manifestaciji pod nazivom „S tikvom na stol!“ predstaviti s jelima od tikve.

—————————