Proslavljen Dan Općine Trnovec Bartolovečki

Objavljeno: 26.04.2024.
image

Općina kreće u veliki projekt gradnje dječjeg vrtića jer beba je svakim danom sve više

Autor: tc / Foto: Krešo Đurić (Varaždinske vijesti)

TRNOVEC BARTOLOVEČKI – Hrabrosti i volje imamo, radimo na novim projektima, a svu snagu usmjeravamo na to da Općina Trnovec Bartolovečki kroz sljedeće godine bude ne samo najveća općina u Varaždinskoj županiji, već i najpoželjnija za život – istaknula je načelnica te Općine Verica Vitković na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u povodu obilježavanja Dana Općine.

Čestitke mještanima, načelnici Vitković i predsjedniku Općinskog vijeća Daliboru Juraku uputio je župan Anđelko Stričak, ujedno izaslanik Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića.

– Zahvaljujući Vladi RH, za zbrinjavanje baliranog otpada osiguran je 100-postotni iznos troška od 29 milijuna eura, čime je pokriven i trošak Općine Trnovečki. Ušteđen je općinski izvorni proračun, pa se ta sredstva mogu usmjeriti na druge investicije, a jedna od važnijih je izgradnja novog vrtića. Varaždinska županija također ulaže u ovu Općinu, posebno u dvije osnovne škole, čiji je osnivač. I dalje ćete u svemu imati podršku Varaždinske županije – istaknuo je župan Stričak.

Načelnica Općine Verica Vitković je istaknula da su u proteklih godinu dana ulagali u unapređenje kvalitete življenja u općini, od ulaganja u nove ceste i javnu rasvjetu do ulaganja u obrazovnu i sportsku infrastrukturu, uređeni su objekti javne namjene, brinuli su o zaštiti okoliša, postavljena su dječja igrališta, a uvođenjem optike dodatno je modernizirana općina. Posebno se osvrnula na kapitalni projekt – izgradnju novog dječjeg vrtića kapaciteta 200 djece, za koji je već izrađena projektna dokumentacija i ishođena je građevinska dozvola, a u tijeku je proces nabave za izvođenje građevinskih radova.

– Općina u proteklih pet godina ima pozitivan trend u broju novorođenih, a u prva tri mjeseca ove godine imamo 21 novorođeno dijete, što nam daje vjetar u leđa da smo dobro odlučili da idemo u gradnju novog dječjeg vrtića. Na natječaju su nam odobrena sredstva u iznosu većem od 1,1 milijuna eura iz NPOO-a, no to nam je dovoljno samo za pokriće PDV-a za troškove gradnje. Pozivam Vladu, nadležna ministarstva i Varaždinsku županiju za razumijevanje i dodatna financijska sredstva neophodna za izgradnju i opremanja novog dječjeg vrtića. Vladi RH posebno zahvaljujem na odluci o financiranju zbrinjavanja baliranog otpada – istaknula je načelnica Verica Vitković.

Dobitnici općinskih nagrada i priznanja

Predsjednik Općinskog vijeća Dalibor Jurak i načelnica Općine Verica Vitković na svečanoj sjednici predali su općinska priznanja i  nagrada: najbolji učenici su Mihael Horvat iz OŠ Trnovec i Lovro Bogati iz OŠ Šemovec. Nagradu za ostvareni iznimni rezultat u području sporta dobila je reprezentativka Republike Hrvatske i državna prvakinja u latinoameričkim plesovima Stefani Hrman. Nagradu za najbolju studenticu dobila je Leona Hrupek, nadarena studentica na Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Zahvalnicu su dobili dobrovoljni darivatelji krvi Andrija Foder, koji je dobrovoljno darivao krv 135 puta te Ivan Magić koji je krv darivao 128 puta. Zahvalnicu je dobila i Udruga žena „Cvijet” iz Šemovca za 15-godišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i značaja Općine Trnovec Bartolovečki u području društvenog života očuvanjem i oživljavanjem izrade svih vrsta rukotvorina i tradicijskih predmeta, očuvanjem autohtonih djelatnosti te poticanju oživljavanja starih tradicijskih zanata kao kulturne baštine. Zahvalnica je pripala i Kulturno umjetničkom društvu „Mak” Trnovec za 25-godišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i značaja Općine Trnovec Bartolovečki u području društvenog života unapređenjem, razvojem, očuvanjem, njegovanjem i razvijanjem kulturne i tradicijske baštine trnovečkog kraja, kao i zaštitom te očuvanjem tradicijskih materijalnih dobara.