Šampion izložbe suho vino sauvignon vinarije Bolfan Vinski Vrh

Objavljeno: 24.04.2023.
image

Zlatna kapljica 2023.:  Zlatnom medaljom nagrađeno čak 79 vina

Autor: tc / Foto: Varaždinska županija

NOVI MAROF (22. 4. 2023.) – Vinari, vinogradari i brojni drugi ljubitelji dobre kapljice okupili su se u Lovačkom domu u Mađarevu na 18. zajedničkoj izložbi vina Varaždinskog vinogorja „Zlatna kapljica 2023.“ koju je organizirala Udruga vinogradara i voćara „Pinta“ Novi Marof. Uz Pintu, u organizaciji izložbe sudjelovalo je još šest udruga vinogradara iz južnog dijela Varaždinske županije: Sveti Martin iz Varaždinskih Toplica, Varaždinberg Kneginec Gornji, VIV-BER Beretinec, Grozdek Sveti Ilija, Jalžabet iz Jalžabeta i Mejaši Ljubeščica.

Na ocjenjivanje je pristiglo 347 uzoraka vina i vinskih rakija koje je ocjenjivalo 17 ocjenjivača predvođenih predsjednicom dr. sc. Mirelom Osrečak iz Zagreba.

Svako je vino ocjenjivalo pet certificiranih ocjenjivača, vrhunskih hrvatskih enologa. Sve je trajalo gotovo mjesec dana. Uzorke vina trebalo je prikupiti, sortirati, a nakon toga i ocijeniti. Dosta obiman posao, ali sve je uspješno riješeno i drago mi je da smo se pokazali dobrim domaćinima. Raduje me i velik broj vina nagrađenih zlatima, što znači da imamo doista puno kvalitetnih vina – rekao je počasni predsjednik Udruge Pinta Dragutin Koščak.

Čak 79 uzoraka vina osvojilo je Zlatnu kapljicu, 187 uzoraka Srebrnu, a 57 Brončanu kapljicu, dok su dva vina osvojila priznanja. Šampionom izložbe proglašeno je suho vino sauvignon vinarije Bolfan Vinski Vrh. Vrijedi svakako spomenuti da je njihov crni pinot najbolje ocijenjeno crno vino.

Izložba Zlatna kapljica svake se godine održava u organizaciji jedne od spomenutih sedam udruga, svake godine u drugom mjestu, a otvorio ju je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Ovakve izložbe značajno utječu na podizanje kvalitete vina naših vinogradara Da je ta kvaliteta iz godine u godinu sve bolja, vidi se i po tome koliko je vinara osvojilo Zlatnu kapljicu, a kriteriji su, moramo to naglasiti, visoki. U Mađarevo su nam stigli brojni posjetitelji kako bi uživali u dobroj kapljici jer su vinari iz Varaždinske županije na itekako dobrom glasu kad je riječ o kvalitetnim vinima, a novomarofski kraj pak postaje sve poznatiji po svojim prirodnim ljepotama, turističkoj ponudi, gastronomiji. To je priča koja raste i razvija se iz dana u dan. Uz naše OPG-ove, vlasnike kuća za odmor, našu Turističku zajednicu i brojne manifestacije koje organiziramo tijekom godine, važnu ulogu u tome imaju i vinari – rekao je Jenkač.

Čestitke je svim vinarima, a posebno osvajačima medalja i šampionu uputila i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Udružili ste se i zajedno čuvate tradiciju: u svojim vinogradima radite iz ljubavi, gorice su i odmor od užurbane svakodnevice, mjesto na kojem na trenutak zaboravite svakodnevne probleme i izazove. Zahvaljujem svima koji svojim radom i zalaganjem doprinosite sve boljoj kvaliteti vina proizvedenog u našem kraju, a posebno poljoprivrednim gospodarstvima koja prenose tradiciju proizvodnje na nove generacije. U Varaždinskoj županiji ćete i ubuduće imati podršku, kako za ovu izložbu, tako i za sve druge izložbe, za međunarodna natjecanja, ali i za ulaganja, putem našeg javnog poziva za potpore u poljoprivredi za koji je ove godine osiguran dosad najveći iznos, gotovo  milijun eura – kazala je zamjenica Zagorec.

Na svečanosti u Mađarevu nagrade su uručene dobitnicima Zlatnih kapljica, ceremonijal je vodio glumac i pjevač Adam Končić, a okupljeni su, osim u vinu, imali priliku uživati i u odličnim domaćim jelima te dobroj glazbi.

Katalog izložbe Zlatna kapljica možete pogledati na poveznici:  https://online.fliphtml5.com/eqmvt/yzcr/