Svečanosti

Objavljeno: 23.09.2022.
image

Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN (21. 9. 2022.) – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim govorima kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 31. godišnjica Dana oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Vijence su položili članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije, članovi mnogobrojnih braniteljskih udruga, a zajednički vijenac su položila i izaslanstva Varaždinske županije, župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec te predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj, njegov zamjenik Miroslav Marković te predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan. Počast su odali i predstavnici PU varaždinske, kao i državni tajnik u MORH-u brigadni general Zdravko Jakop te državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović. Molitvu za sve poginule, nestale, preminule branitelje te civilne žrtve Domovinskog rata predvodio je velečasni Stjepan Najman, župnik župe Sv. Nikola iz Varaždina.

Prisutnima se u ime svih branitelja obratio Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma”  koji je podsjetio na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koje potvrđuju kako su Varaždinski dani rata donijeli značajnu prevagu u Domovinskom ratu. – Postigli ste uspjeh kakav još nije zabilježen u Hrvatskoj, a oslobađanjem vašeg grada, otvoren je put oslobađanja cijele naše domovine -citirao je Puja prvog hrvatskog predsjednika.

Čestitke je uputio i gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj zahvalivši se svim braniteljima na uspostavi i izgradnji Domovine dok je predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić kazao kako su  Varaždinski dani rata prije 31 godinu definitivno bili ogromna prekretnica u nama nametnutom ratu, a to se na svim bojištima brzo osjetilo.

– Osim oslobađanja Varaždina, naši hrabri branitelji dokazali su svoju hrabrost i domoljublje diljem Hrvatske, od Slavonije, Zadra pa sve do Južnog bojišta i na tome im velika i vječna hvala – rekao je Križanić.

Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane napomenuo je kako zbog onih koji su dali velik doprinos i svoje živote u stvaranju hrvatske države ne smijemo posustati u stvaranju države kakvu su oni zamislili.

Nakon svečanost kod Križa zahvalnosti u palači Herzer otvorena je prigodna izložba naziva „Ratni put 7. gardijske brigade „Puma“, priređena u povodu obilježavanja 30. obljetnice osnutka te hrvatske vojne postrojbe, a izložbu je otvorio državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović.

Fotogalerija: __________________