Upoznajmo najznačajnije Zagorce kroz napredne tehnologije

Objavljeno: 20.05.2024.
image

Mihanović, Augustinčić i Tuđman u multimedijalnom projektu “Zagorske priče”

Izvor teksta i fotografija: TZ Biser Zagorja

TUHELJSKE TOPLICE – TZ Biser Zagorja i Brojka Kreativnih Produkcija napravili su inovativan projekt s ciljem pobuđivanja interesa za neke od najznačajnijih osoba vezanih uz Hrvatsko zagorje, a koje su ostavile trag u hrvatskoj povijesti. U srcu Zagorja, na područja Tuhlja odnosno Tuheljskih Toplica, Klanjca i Velikog Trgovišća, oživljena je prošlost kroz multimedijski projekt Turističke zajednice Biser Zagorja nazvan “Zagorske priče”. Ovaj intrigantni projekt predstavlja spoj novih tehnologija, edukaciju i turističke atraktivnosti, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo otkrivanja života i djela tri važne ličnosti povezane s područjem Biser Zagorja: Antun Mihanović, Antun Augustinčić i dr. Franjo Tuđman.

Zahvaljujući QR kodovima postavljenim na interpretacijskim tablama na tri spomenute lokacije, posjetitelji imaju pristup bogatom multimedijskom sadržaju koji istražuje živote i naslijeđe ovih iznimnih Zagoraca. Animirane biografije, manje poznate anegdote iz njihovih života te proširena stvarnost (AR) na interpretacijskim pločama samo su neki od sadržaja koji će posjetitelje fascinirati i educirati. Posebnost ovog projekta je da korisnici mogu pristupiti AR sadržaju iz web preglednika, bez da instaliraju posebnu aplikaciju na svoj mobitel.

– Napredne tehnologije omogućile su da posjetiteljima na zabavan i lako probavljiv način predstavimo neke od najbitnijih osoba iz zagorske prošlosti, a s ovog područja. Zabavne i informativne animacije o životu Antuna Mihanovića, dr. Franje Tuđmana i Antuna Augustinčića sigurno će biti lakše zapamćene nego suhoparni tekstovi u školskim udžbenicima ili enciklopedijama. To se posebno odnosi na mlađe generacije naviknute na nove tehnologije i dinamične sadržaje – ističe Tatjana Petranović Capar, direktorica Turističke zajednice TZ Biser Zagorja. Uz autentičan glas poznatog zagorskog glumca i pjevača Adalberta Turnera Jucija posjetitelji lokacija mogu poslušati zanimljive i informativne priče kao i poslušati „Lijepu našu“ i Zagorsku AR „popevku“ u originalnoj izvedbi.

Za provedbu projekta i osmišljavanje interaktivnih sadržaja zaslužna je Brojka kreativnih produkcija iz Zagreba koja već dugi niz godina uspješno realizira ovakvu vrstu projekata.

– Posjetiteljima se danas mora ponuditi nešto više od samih fizičkih izložaka, a multimedijski sadržaji su se pokazali idealnim za predstavljanje priča iz povijesti i jednostavnog pokazivanja šire slike o nekoj osobi. Sve što vam je potrebno je pametni telefon ili tablet. Dakle, uređaj koji može skenirati QR kod ili neki drugi marker, a te uređaje danas posjeduju gotovo svi – kaže Kristijan Kaurić, kreativni direktor Brojke.

Priče o Mihanoviću, Tuđmanu i Augustinčiću samo su jedan segment šireg projekta Turističke zajednice Biser Zagorja usmjerenog na promociju kulturne baštine i turističkih atrakcija Hrvatskog zagorja koji je počeo postavljanjem interpretacijskih ploča i audio klupa na više lokacije – u Tuheljskim Toplicama, Klanjcu, Velikom Trgovišću i Velikoj Erpenji.

– Ovo je tek početak. Imamo u planu predstaviti još neke osobe s našeg područja, a zatim je u planu i udruživanje s okolnim Turističkim zajednicama s područja Zagorja gdje bi se predstavio puno veći broj važnih Zagorki  i Zagoraca koji su rođeni ili živjeli u ovom kraju Lijepe Naše – naglasila je Petranović Capar.

Za lakše snalaženje po “Zagorskim pričama” evo točnih geolokacija za prve tri table s QR kodovima:

Antun Mihanović, Tuheljske Toplice, Lj. Gaja 4 – Park Dvorca Mihanović  – https://maps.app.goo.gl/1b9cBSpdW6YfhVy5A

Dr. Franjo Tuđman, Veliko Trgovišće, Ul.S.Radića 6 – parkiralište Spomen-škole dr. F. Tuđman – https://maps.app.goo.gl/gAV58frHnExtm1oh8

Antun Augustinčić, Klanjec Trg A. Mihanovića 10 – parkiralište Galerije A. Augustinčića, – https://maps.app.goo.gl/jh73Mn3UpFgYchwX7