Varaždin i Hrvatska stavljeni na svjetsku mapu ICT-a

Objavljeno: 25.10.2023.
image

Data Centar North je najveći i najsuvremeniji podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji

Autor: tc / Foto: Varaždinska županija

VARAŽDIN – Svečanim otvorenjem kojem su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, dr. sc. Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, te dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, s radom je započeo najveći podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji – Data Centar North u Varaždinu. Ovaj visoko-specijalizirani IT prostor jedan je od najvećih projekata tog tipa u Europi te je ujedno prvi i jedini u Hrvatskoj s Tier III Facility certifikatom koji jamči najvišu razinu sigurnosti, usporedivu s onom u najvećim i najsuvremenijim svjetskim vojnim bazama.

Data Centar North, investicija u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast, doprinosi povećanju sigurnosti za cijelu Republiku Hrvatsku i stavlja Varaždin na svjetsku mapu ICT-a. Naime, svi su dosadašnji podatkovni centri u Hrvatskoj locirani u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik, pa svojom lokacijom u Varaždinu i najnaprednijim sigurnosnim certifikatom,  Data Centar North postaje sekundarno glavno čvorište izvan Zagreba. S obzirom na to da će se u Data Centru North od danas čuvati brojni podaci, od razgovora, do informacija od državnog interesa, ne čudi da je sigurnost najveći i najvažniji prioritet.

Data Centar North opremljen je trenutno najboljom i najskupljom opremom na tržištu jer osnivači vjeruju kako će svojom efikasnošću dugoročno donijeti uštede, ali i jamčiti da oprema koju koriste klijenti radi cijelo desetljeće.

Znamo da se uvjeti i zahtjevi sigurnosti neprestano mijenjaju, zato smo željeli  biti lider i primjer s kojim će se ostali uspoređivati. U Data Centru North nismo pristali niti na jedan kompromis niti bilo kakvu uštedu kad je riječ o sigurnosti, ovdje apsolutno nije moguće da se slučajno ugasi neki elektrificiran ormar u kojima se nalazi oprema. Uz to, lokacija u Varaždinu je odlična jer je između Zagreba i drugih međunarodno važnih točaka razmjene podataka u Austriji, Mađarskoj i Sloveniji s kojima već postoji optička povezanost. Time je Data Centar North i druga najveća točka razmjene podataka u Hrvatskoj. No, mi već mislimo na budućnost i izuzetno sam ponosan što mogu najaviti novu investiciju vrijednu 50 milijuna eura za izgradnju dvostruko većeg podatkovnog centra, odmah uz postojeći, koji će s radom započeti 2025. godine – izjavio je Matija Grabar, direktor tvrtke CRATIS.

O Data Centru North

Data Centar North u Varaždinu najveći je i najmoderniji „carrier neutralni“ podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji. Investicija je to, u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura koju su, bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast. Centar ima 2.000 m2 IT prostora s više od 4 MW instalirane snage te jedini u Republici Hrvatskoj nudi najviši stupanj sigurnosti svojim klijentima, što je potvrđeno kroz Facility certifikaciju Instituta Uptime, najpoznatijeg na svijetu koji je certificirao praktično sve najveće podatkovne centre. Ovo je i prva greenfield investicija u podatkovni centar, izvedena je s PBZ-om. Od početka je projekt zamišljen kao podatkovni centar. Tvrtka CRATIS je napravila idejni projekt, tvrtka Vertiv projektiranje zajedno sa svojim kompanijama, Archimetric je napravio dizajn lokacije, a izvođači su bili Međimurje PMP, Zlaring i Elektroinstalater. Tijekom iduće godine se očekuje i završetak druge faze vrijedne 5 milijuna eura, a dugoročni plan je izgradnja još 10 sličnih centara. Direktor Data Centra North je Darko Pintarić.