Varaždinci i Međimurci u Vukovaru

Objavljeno: 18.11.2021.
image

Odana počast poginulim i nestalim braniteljima te civilnim žrtvama stradalim u obrani herojskog grada

Autor: TP

Foto: Varaždinska županija

Izaslanstvo Varaždinske županije u kojem su bili župan Anđelko Stričak i predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić boravili su u Vukovaru te su sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća i molitvom u krugu Nacionalne memorijalne bolnice, a nastavljeno je odavanjem počasti svim poginulim braniteljima s područja Varaždinske županije koji su svoje živote dali na Trpinjskoj cesti i kod Borovocomercea. Uz županijsko izaslanstvo, počast su odali i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, Damir Laljek u ime Grada Varaždina, predstavnici PU varaždinske, predstavnici PU međimurske, Ljubica  Florijan-Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije kao i predstavnici mnogobrojnih braniteljskih udruga s područja Varaždinske županije. Treba istaknuti kako je Ivica Nerer, bivši pripadnik Puma u Vukovar stigao biciklom, a dočekali su ga upravo spomenuti predstavnici udruga i institucija. Poštovanje i pijetet odali su i pripadnici Husarske garde Varaždinske županije, Zrinske garde Čakovec te Varaždinske građanske garde.

Župan Stričak u svom je obraćanju istaknuo kako danas na Dan sjećanja, ovdje u Vukovaru odajemo počast žrtvama Domovinskog rata, žrtvi Vukovara, a isto tako 26-orici poginulih i nestalih policajaca iz PU Varaždin.

Prisjetili smo se te zloćudne srbočetničke agresije na našu domovinu, svih tih stradavanja i razaranja neviđenih od Drugog svjetskog rata, ogromne žrtve koja je podnesena, zatim ogromne cijene slobode i na kraju izborene hrvatske neovisnosti. Ove godine obilježavamo 30-te obljetnice početaka Domovinskog rata, a obilježili smo Dan oslobođenja Varaždina, potom Operaciju Orkan 91 u Novskoj, pokušaj proboja za Vukovar u Jarmini, danas smo se sjetili Vukovara, potom obrane Lipika i Pakraca, iduće godine oslobađanje krajnjeg juga tj. deblokada Dubrovnika, VRO Maslenica pa Medačkog džepa.  S ponosom možemo reći kako je branitelja s područja Varaždinske županije bilo na bojišnicama od Vukovara do Dubrovnika. Stoga je potrebno mlađe generacije upoznati s time, a opet poduzeti sve da izgradimo državu u kojoj će se svi osjećati dobro i komotno. Obrazovanje, gospodarstvo, zdravstvo, zaštita okoliša, komunalna odnosno prometna infrastruktura su tema i prioritet današnjice – rekao je župan Anđelko Stričak.

– Vukovar je herojski grad i nakon trideset godina sjećamo se tog herojstva s velikim pijetetom i poštovanjem. To je dio naše teške, ali ponosne povijesti. O tome trebaju učiti i mlađi naraštaji kako se takva razaranja i mržnja koja je tada vladala ovim prostorima nikada više ne bi ponovila. Nažalost, mi smo bili napadnuti i naše je pravi i dužnost bilo da se branimo. Uz veliko poštovanje prema tim povijesnim činjenicama moramo biti okrenuti budućnosti – rekao je  predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić.

Župan i predsjednik Županijske skupštine su kao i cijeli državni vrh, sudjelovali i u Koloni sjećanja koja je prošla ulicama Vukovara pa sve do Memorijalnog groblja na kojem je također odana počast i trajna zahvalnost svim ubijenima te nestalima u obrani Vukovara.

Fotogalerija: __________