Varaždinske Toplice s ponosom govore o svom Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom

Objavljeno: 06.05.2023.
image

Svečano s brojnim manifestacijama obilježeno 180 godina od prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru

Izvor teksta i fotografija: Varaždinska županija

VARAŽDINSKE TOPLICE (4. 5. 2023.) – Nakon predstavljanja prigodne razglednice i poštanskog žiga povodom 180. godišnjice prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru kojeg je održao znameniti Topličanin Ivan Kukuljević Sakcinski i paljenja svijeća na grobu njegova oca, Antuna Kukuljevića Sakcinskog koji je pokopan u Varaždinskim Toplicama, u kongresnoj dvorani hotela Minerva svečanom su akademijom službeno otvoreni jubilarni 30. Kukuljevićevi dani. 

Riječ je o manifestaciji značajnoj ne samo za Grad Varaždinske Toplice, već i za cijelu Hrvatsku, čemu u prilog govori i činjenica da se ovogodišnja događanja održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Svečanu akademiju i same 30. Kukuljevićeve dane otvorio je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Prije 180 godina Ivan Kukuljević Sakcinski napravio je odlučan korak progovorivši na materinskom jeziku u Hrvatskom saboru. Na taj je način utro put skorom priznanju Hrvatskog jezika kao službenog jezika, a ulaskom u europsku obitelj hrvatski jezik postao je 24. službeni jezik Europske unije – rekao je Stričak.

Župan Stričak je naglasio kako je Ivan Kukuljević Sakcinski, rođeni Varaždinac, političar, književnik i povjesničar koji samim time ulazi u aleju hrvatskih velikana, a pohvalio je rad i inicijativu Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice.

Nedavno je Matica posjetila Banske dvore i predložili su Zakon o hrvatskom jeziku i njegovo usvajanje u Hrvatskom saboru. Tako se nakon 18 turbulentnih desetljeća nalazimo nadomak ostvarenja cilja kojemu su težili naši preci, plaćajući nerijetko visoku cijenu svome zauzimanju za hrvatski jezik. Na svima nama je da gradimo tradiciju Ivana Kukuljevića Sakcinskog sustavno njegujući i promičući naš hrvatski jezik – poručio je župan Stričak.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković naglasila je značaj njihovih sugrađana, Ivana i Antuna Kukuljevića Sakcinskog, kako za povijest Grada, tako i za cjelokupnu hrvatsku povijest u kojoj su ostavili važan trag.

Ove godine obilježavamo 180. godina prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru. Ova manifestacija toliko dugo čuva i njeguje tradiciju i sjećanja na važnu ulogu plemenitaške obitelji Kukuljevića Sakcinskih, koji su sastavni dio našeg povijesnog i kulturnog života i izrazito su važni za našu povijest – poručila je Ratković zahvalivši topličkom Ogranku Matice hrvatske što svih ovih godina organiziraju ovu kulturnu manifestaciju i njeguju značaj hrvatskog jezika.

Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama istaknuo je kako je ova manifestacija starija nego sam Ogranak, a o njenom značaju dovoljno govori činjenica da se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Drago mi je što i na ovogodišnjoj akademiji sudjeluje velik broj djece iz vrtića i osnovne škole kojima nastojimo približiti vrijednost i značaj našeg sugrađanina za hrvatsku povijest i hrvatski jezik. Ova manifestacija nije značajna samo za Varaždinske Toplice, nego i cijelu Hrvatsku. Naime, Ivan Kukuljević Sakcinski prije 180 godina imao je imao hrabrosti i snage progovoriti hrvatskim jezikom u Hrvatskom saboru i tražiti da on uđe u službene institucije u Hrvatskoj zbog čega mu svi dugujemo poštovanje i zahvalnost – rekao je Juranić.

Inače, u sklopu 30. Kukuljevićevih dana održan je znanstveni simpozij na temu značaja jezika u opstojnosti naroda, a u župnoj crkvi sv. Martina nastupili su učenici Glazbene škole iz Varaždina.

Povodom 180. godišnjice prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru, u malom parku kod spomenika jeziku, otkrivena je bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Svečanom otvorenju nazočile su i predsjednica Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Ljubica Nofta, toplički župnik vlč. Stjepan Mostečak,  ravnateljica Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice Goranka Štefanić, ravnateljica Osnovne škole Šemovec Marina Hižak te Linda Novačić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Tratinčica” Varaždinske Toplice, a otvorenje su svojim nastupom upotpunili polaznici Dječjeg vrtića “Tratinčica” Varaždinske Toplice, učenici spomenute topličke škole te članovi KUD-a „TOPLICE“.