Varaždinske Toplice

image

Pogled iz zraka na središte Varaždinskih Toplica (Foto: Varaždinska županija)

Moderno lječilište i riznica hrvatske povijesti

Autor: Kristijan Skočibušić

Varaždinskim Toplicama izdašni izvor termalne vode odredio je položaj, dao ime i uvjetovao kontinuitet obitavanja i liječenja ljudi kao i smjer turističkog razvoja grada kroz stoljeća povijesti. Temperatura vode je na izvorištu 58º C, a u geološkom pogledu Varaždinske Toplice su najstarije hrvatske toplice.

Blagodat ljekovite vode prepoznali su Rimljani kojima pripada i autorstvo naziva mjesta Aquae Iasae. Toplice su postale značajno obredno, kulturno i gospodarsko središte Gornje Panonije. Od 12. st. Toplice su posjed zagrebačkog Kaptola što će ostati sljedećih osam stoljeća.

Moderno lječilište u pravom smislu djeluje od 1820., kada se uvodi stalni liječnički nadzor (od 1838. i stalni kupališni liječnik) i počinje izgradnja objekata koji još i danas dobro služe. Pred Prvi svjetski rat Varaždinske Toplice su uz bok uglednih srednjoeuropskih lječilišta; s “Gornjim mjestom” za biranu klijentelu i “Donjim mjestom” za puk. Toplice imaju niz povijesnih atrakcija kao što je antičko termalno kupalište i forum (trg) s kapitolijem (svetištem) koji spadaju u vrijednu spomeničku baštinu Hrvatske.

Osim toga, Toplice baštine i graditeljske spomenike velike vrijednosti kao što je crkva sv. Martina. Sagrađena je u gotičkom stilu u 13. stoljeću, a kasnije više puta dograđivana i uređivana.

Veliku vrijednost ima i kapela Svetog Duha sagrađena u 15. stoljeću (današnji izgled dobila je u doba baroka). Uz kapelicu nalazi se grob Antuna Kukuljevića (otac Ivana Kukuljevića-Sakcinskog) i grob majke hrvatskog preporoditelja Metela Ožegovića.

Župna crkva sv. Tri Kralja u Svibovcu sagrađena je krajem 18. stoljeća i nosi stilska obilježja kasnoga baroka. Zagrebački Kaptol početkom 19. stoljeća u Pišćanovcu sagradio je reprezentativan dvokatni dvorac.

_______________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.


 

Oznake:, , , , ,