Varaždinski župan odao počast stradalim braniteljima i civilima u Škabrnji

Objavljeno: 18.11.2022.
image

Stričak: Lijepo je vidjeti hrvatsku mladost kad s ponosom odaje počast poginulim, preminulim i nestalim kolegama

Autor: TP / Foto: Varaždinska županija

ŠKABRNJA (18. 11. 2022.) – U sklopu obilježavanja Dana  sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji se obilježava 18. studenoga, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak odao je u Škabrnji počast i pijetet svim žrtvama velikosrpske agresije.

Župan Stričak je, uz župana Zadarske županije Božidara Longina, bio u izaslanstvu koje je  položilo vijence kod mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata te na mjesnom groblju Sv. Luke kod Spomen obilježja. Izaslanstvo su predvodili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a u izaslanstvu su bili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i saborski zastupnici dok su se odavanju počasti pridružili i predstavnici Općine Škabrnja kao i članovi mnogobrojnih  braniteljskih udruga.

 

Župan Stričak je naglasio kako godine prolaze, a žrtva hrvatskih branitelja ne blijedi.

Štoviše, sve je cjenjenija. Lijepo je vidjeti hrvatsku mladost kad s ponosom odaje počast poginulim, preminulim i nestalim kolegama. Da nije bilo te žrtve ne bi bilo “crveno – bijelih kockica”, a bome ni članstva u EU i NATO savezu. A varaždinske ratne policijske i vojne postrojbe su od Vukovara do Dubrovnika davale najbolje od sebe. Dan sjećanja je posebno vezan uz policajce koji su branili Vukovar. U samoj obrani grada te kod pokušaja proboja kroz Karadžićevo poginuo je ili nestao 31 policajac PU Varaždinske. Tijekom rata 7. gbr PUME je bila stacionirana na području Zadarske županije. Stoga sam ove godine za sve žrtve Domovinskog rata počast odao u Škabrnji – rekao je župan.

Pripadnici Udruge veterana 7. Gardijska brigada „PUMA“ sudjelovali su u središnjoj svečanosti obilježavanja stradanja u Škabrnji te se odavanjem počasti prisjetili poginulih i preminulih suboraca.

Podsjetimo, pokolj u ravnokotarskome mjestu Škabrnji počinjen je istog dana kad je slomljena herojska obrana Vukovara. Mučki su ubijena 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. U Domovinskom ratu u Škabrnji je ubijeno 56 civila, a poginulo je i 25 branitelja iz toga mjesta.