Vatrogasci iz Općine Trnovec Bartolovečki zajednički proslavili veliki jubilej

Objavljeno: 10.09.2023.
image

Pet dobrovoljnih vatrogasnih društava proslavilo po sto godina djelovanja

Autor: tc / Foto: DVD Trnovec / Varaždinska županija

TRNOVEC BARTOLOVEČKI – U Općini Trnovec Bartolovečki pet dobrovoljnih vatrogasnih društva obilježila su stotu obljetnicu osnutka čime se potvrđuje kako je tradicija dobrovoljnog vatrogastva iznimno ukorijenjena u svijest svih žitelja općine. Daleke 1923. godine, nekolicina mještana Zamlake, Šemovca, Štefanca, Bartolovca i Trnovca pripremila je osnivačku skupštinu na kojoj su osnovali svoja dobrovoljna vatrogasna društva s ciljem protupožarne preventive i zaštite od požara. Ove subote u Trnovcu, upriličena je velika, zajednička svečanost u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Trnovec Bartolovečki povodom proslave stote godine osnutka i djelovanja lokalnih DVD-ova.

Svečanost je počela svetom misom u crkvi Majke Božje Snježne u Trnovcu, nakon čega je slijedio svečani mimohod vatrogasnih postrojbi do školske sportske dvorane gdje je održana svečana sjednica. Proslavi je nazočio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je čestitao Općini, Vatrogasnoj zajednici Općine i svim Dobrovoljnim vatrogasnim društvima na velikoj obljetnici.

Još nisam čuo da unutar jedne općine postoji 5 DVD-a i da su svi osnovani iste godine, davne 1923. Naime, Općina Trnovec Bartolovečki ima 5 DVD-a i to Trnovec, Bartolovec, Šemovec, Štefanec i Zamlaka koji obilježavaju 100 godina neprekidnog rada i djelovanja te zajedno slave tu svoju lijepu, okruglu obljetnicu. Prigoda je to da se prisjetimo svih koji su stvarali vatrogastvo, odnosno ugradili dio sebe u boljitak svog kraja. Elementarnih nepogode je sve više, sve su češće i razornije stoga je bitno i nadalje razvijati sve sastavnice domovinske sigurnosti, a upravo kad govorimo o tim ugrozama vatrogasci su ti koji prvi pritiču u pomoć. Kod toga je potrebno posebno naglasiti da su dobrovoljci, da sve to rade od srca. Hvala im za sve, a svim vatrogascima iz Općine Trnovec Bartolovečki čestitam na pet puta po sto – rekao je Stričak.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković istaknula je kako je svečansot poseban dan za cijelu Općinu. Izrazila je zahvalnost i duboko poštovanje na 100 godina djelovanja, profesionalnog pristupa te čuvanja života i imovine svih sumještana.

Naši vatrogasci su kroz ovih 100 godina postojanja često izlagali svoje živote kako bi spasili druge, a njihova pripravnost i oprema su ključni za uspješno obavljanje njihovih zadataka. Stoga je važno imati ovakve članove vatrogasnih postrojbi – koji su spremni i uvježbani, ali i kvalitetno opremljeni kako bi mogli učinkovito odgovoriti u slučaju opasnosti – istaknula je načelnica Vitković i dodala kako će Općina nastaviti izdvajati financijska sredstva za Vatrogasnu zajednicu.

Vatrogastvo je djelatnost od značajnog interesa za naš kraj, a njezinim razvijanjem jačamo sigurnost ne samo mještana već cijele naše lokalne zajednice. Veseli me što sve češće viđam mlađa lica među vatrogascima, kao i vatrogaskinje, što znači da se ne trebamo bojati za budućnost vatrogastva u Općini Trnovec Bartolovečki – zaključila je Vitković.

Okupljenima su se još obratili predsjednik VZO-a Općine Trnovec Bartolovečki Damir Pisačić, zapovjednik VZO-a  Dragutin Cecelja, a na skupu su o radu svojih društava govorili predsjednici DVD-ova Bartolovec, Štefanec, Šemovec i Zamlaka, prisjećajući okupljene na svoju stogodišnju povijest. Zaslužnim vatrogascima iz svih pet vatrogasnih društava podijeljena su priznanja i medalje.

Fotogalerija: ________________