Župani odali počast poginulim policajcima SJP PU varaždinske „RODA“

Objavljeno: 11.11.2023.
image

Varaždinski policajci bili su cijenjeni na svim hrvatskim bojištima zbog hrabrosti i požrtvovnosti

Autor: mkm / Foto: Varaždinska županija

JARMINA – Kod spomen-obilježja na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, Međimurske županije Matija Posavec, Istarske županije Boris Miletić, Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo, virovitičko-podravskog Marijo Klement, zadarskog župana Šime Vicković, kao i načelnik Općine Jarmina Goran Ileković te načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast pripadnicima Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“ koji su svoje živote izgubili u akciji „Vihor“.

U pokušaju proboja preko tada okupiranog Karadžićeva prema opkoljenom Vukovaru, 9. studenog 1991. poginuli su pripadnici Mladen Kasun, Zvonko Kardoš, Branko Kos i Željko Pongrac, dok se Vlado Štampar vodi kao nestali, a Slavko Štrlek je ranjen i zarobljen. Uz njih, još je 28 pripadnika u pokušaju proboja ranjeno.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je tom prilikom istaknuo kako su prošle već 32 godine od ove bitke, ali se hrabrost i domoljublje naših branitelja ne zaboravlja.

Uvijek kažem kako svaka ratna postrojba kad-tad ima svoju bitku svih bitaka, a „Rode“ su ju imale tada 9. studenog 1991. u Karadžićevu kod pokušaja proboja prema Vukovaru. Pripadnici SJP „Roda“ tijekom cijelog Domovinskog rata istaknuli su se iznimnom hrabrošću i požrtvovnošću. Između ostalog, pripadnici svih varaždinskih ratnih postrojbi uvijek su i svugdje bili cijenjeni i poštivani. Ovom prilikom zahvaljujem kolegi županu Vukovarsko-srijemske županije Damiru Dekaniću, načelniku Općine Jarmina Goranu Ilekoviću, braniteljima i žiteljima ovog dijela naše Domovine što čuvaju i njeguju uspomenu na poginule varaždinske policajce – rekao je župan Stričak.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić istaknuo je kako su upravo branitelji velika poveznica između dviju županija.

Poveznice između Varaždinaca, Vukovaraca i svih Slavonaca su duboke, vežu nas još od Domovinskog rata kada su Varaždinci bili jedna velika snaga koja je branila Vukovarsko-srijemsku županiju i podnijeli su veliku žrtvu. Hvala im na njihovoj hrabrosti, ljubavi prema domovini i snazi te što su bili spremni pomoći našim braniteljima u obrani svog doma – rekao je župan Dekanić.

Molitvu za poginule i preminule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Vendelina iz Jarmine vlč. Antun Farkaš.

Fotogalerija: _______________