Županije sa sjevera snažno podupiru projekt kakav nema nigdje u Hrvatskoj

Objavljeno: 21.02.2024.
image

Uskoro kreće projekt Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori Ludbreg

Autor: tp / Foto: Varaždinska županija

LUDBREG – Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i župan Međimurske županije Matija Posavec potpisali su Sporazum o suradnji na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori Ludbreg.

Gradonačelnik Bilić tom prigodom je rekao da je posebno zadovoljan što se u projekt uključuje nekoliko županija.

Ovo je jedan od najljepših projekata koji smo dobili koristeći europski novce, radi se o obrazovanju, ulaganju u naše najmlađe i želja nam je da kroz ovu priču Regionalno znanstvenog centra Lori govorimo i o Ludbregu kao o mjestu koje pruža dodatne mogućnosti za obrazovanje za cijeli sjever, dakle za Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku županiju i Zagrebačku. Nadamo se da ćemo za 20-ak dana s ponosom djeci pokazivati i nuditi djeci nešto doista posebno, što nigdje u Hrvatskoj ne mogu vidjeti. Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima tzv. Norveškog fonda u iznosu od 3 milijuna eura, a grad je morao dodati još 600 tisuća eura kako bi ovu priču završili. Trenutačno se nalazimo u prostoriji u kojoj će se podučavati matematika, fizika, astronomija i aeronautika jer ovdje su, u suradnji s Boingom, četiri simulatora leta na kojima će djeca moći učiti o letenju, o korištenju fizike u letenju, orijentacije, a sve je zapravo bazirano na našem konstruktoru aviona, pilotu Rudolfu Fiziru kojemu na ovaj način zapravo i odajemo počast. Radovi su trajali prilično dugo jer smo započeli u vrijeme korone. Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva regionalnog razvoja i našim partnerima na projektu, Osnovnoj školi Ludbreg, Osnovnoj školi Veliki Bukovec, Osnovnoj školi Sveti Đurđ, Varaždinskoj županiji i Međimurskom veleučilištu, uspjeli smo se posložiti i zahvaljujući domaćim građevinarima iz Ludbrega, danas imamo skoro pa gotovo projekt – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Prema njegovim riječima dobro je da županije kao nositelji osnovnoškolskog obrazovanja podupiru projekt jer će one omogućiti da djeca iz njihovih škola mogu dolaziti u Ludbreg na izvan učioničku nastavu i odraditi jedan dan u prostorijama čije se uređenje privodi kraju.

– Želja nam je u budućnosti cijeli ovaj kompleks pretvoriti u znanstveni centar jer imamo i građevinsku dozvolu za Muzej tri rijeke, odnosno Drave, Plitvice i Bednje. Iza nas je i Arheološki muzej, jedan od najboljih interpretacijskih centara arheologije u Republici Hrvatskoj i Etnološki muzej. Na taj način želimo omogućiti djeci iz cijele Hrvatske da na jednome mjestu dožive posebno iskustvo da vide da obrazovanje može biti drugačije i kreativnije te u konačnici zabavno –zaključio je gradonačelnik Bilić

 Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je naglasio kako je nositelj ovog projekta Grad Ludbreg te je tom prilikom čestitao gradonačelniku Biliću na inicijativi kao i na svim poduzetim koracima.

Gdje god je moguće, Varaždinska županija pokušava povezati obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam i smatramo da su na taj način učenicima njihova nastava i program daleko zanimljiviji, a i sam gradonačelnik naglasio je da će cijelo ovo područje kroz koju godinu dobiti  sasvim novu vizuru. Naime, osim Lori centra, ovdje se planira još jedan muzej, nešto malo niže trebala bi šetati Erik/a – vunasti nosorog i vjerujem da će ovo biti zanimljivo ne samo djeci, nego i odraslima. Na taj način ne samo Ludbreg, već i Varaždinska županija dobivaju dodatnu vrijednost, kako u obrazovanju, tako i u mnogim ostalim segmentima– rekao je župan Stričak.

 Župan Međimurske županije Posavec je informirao prisutne kako će 25 osnovnih škola s područja Međimurske županije slati učenike u ovaj lijepi i vrijedan prostor.

Samo je 45 takvih Newton soba u svijetu, prema tome sjever Hrvatske na ovaj način dolazi na svjetsku kartu i to je zapravo obrazovanje kojem težimo, obrazovanje u kojem se na adekvatan način stječu kompetencije,  osnažuju se učenici, prilagođavaju se svjetskim trendovima i izazovima vremena prema tome apsolutno puna podrška ovome projektu i vjerujem da će on biti još jedan primjer dobre prakse koji sa sjevera Hrvatske, Varaždinske županije, grada Ludbrega ide ne samo prema Hrvatskoj nego i prema cijeloj Europi – zaključio je župan Posavec.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić, županijski vijećnik Krešimir Horvat kao i dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a nakon potpisivanja svi prisutni obišli su prostorije Lori centra.

Fotogalerija: ____________