Bojanka „Okusi i mirisi Varaždinske županije“

image

Djeca s veseljem uče kako pripremiti jednostavna tradicionalna jela

Autor: VMS / Foto: Varaždinska županija

NOVI MAROF (15. 11. 2022.) – Prvo trebaš zamijesiti kuglicu tijesta, onda ju izvaljati, malo rastegnuti, motati i tak’ se napravi varaždinski klipič – objasnio je postupak izrade klipiča šestogodišnji Petar iz Dječjeg vrtića „Novi Marof“ prilikom predstavljanja bojanke „Okusi i mirisi Varaždinske županije“.

Podjelom bojanki Varaždinska županija nastavila je provođenje projekta čiji je cilj na zanimljiv, edukativan i djeci pristupačan način predstaviti vrijednosti lokalne tradicije kroz proizvodnju domaće, zdrave hrane i pripremu autohtonih jela.

Varaždinska županija ima devet zaštićenih proizvoda na nacionalnoj i europskoj razini, što ju svrstava na visoko treće mjesto u Hrvatskoj, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Tradicionalna jela i autohtoni proizvodi Varaždinske županije nadaleko su poznati i priznati. To su jela i slastice koje su pripremale naše bake i sve nas odrasle vraćaju u neka prošla vremena, u naše djetinjstvo. Želja je i najmlađim žiteljima županije približiti našu tradiciju i tradicionalne proizvode, kao i autohtone pasmine. Važno je prenositi znanja i vještine na mlađe generacije kako bi usvojili tradicionalne vrijednosti, ali i zdrave prehrambene navike, te sutra kao potrošači birali i koristili upravo naše autohtone, tradicionalne proizvode i promicali njihovu kvalitetu – rekla je zamjenica Zagorec.

Ravnateljica DV „Novi Marof“ Karolina Fotak istaknula je zadovoljstvo što je i u njihovom vrtiću predstavljena bojanka te organizirana radionica izrade klipiča, koju su vodili profesionalni kuhari.

Djeca su iskustvena bića, ona uče svojim iskustvom i zbog toga je ova prezentacija za njih novi doživljaj koji će pamtiti kroz cijeli život. Jako se trudimo njegovati našu tradiciju, običaje i vrijednosti u suradnji s udrugama s područja Novog Marofa, a u svoje aktivnosti često uključujemo roditelje, mame kuharice, bake u izradu kruha, kolača i naših domaćih štrukli. Osim što ima edukativan karakter, bojanka ima i dosta praktičnih zadataka. Drago mi je što je njena autorica odgojiteljica koja poznaje dječji rast i razvoj u ovoj životnoj dobi – naglasila je ravnateljica Fotak.

Uz predstavljanje bojanke, kuhari iz Hrvatskog kuharskog saveza s djecom su izrađivali varaždinski klipič. – Budućnost Varaždinskog klipiča ili nekog drugog zaštićenog proizvoda Varaždinske županije je nešto što ostaje na mladima. Stoga ovakvu prezentaciju Varaždinskog klipiča organiziramo iz dva razloga. Jedan je da djecu upoznamo s našom tradicijom i tako ju očuvamo, a drugi razlog je što možda nekog od njih potaknemo da postane kuhar. Lijepo je što su u ovo današnje događanje uključeni svi, od djece, njihovih odgojitelja do roditelja, baka i djedova. Zajedno su izrađivali kuharske kape, pregače, kolače i klipiče te takvu dobru priču treba i dalje razvijati – rekao je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Bojanka „Okusi i mirisi Varaždinske županije“ tiskana je u 2.000 primjeraka i svoje prvo predstavljanje doživjela je prošle godine u Dječjem vrtiću u Donjem Kućanu. Bojanka sadrži proizvode koji su simboli poljoprivrede varaždinskoga kraja, a to su Varaždinsko zelje, Bučino ulje i buča, Ludbreški hren, Varaždinski klipič, Šemovečka kelešica, Kućanski koščičjak, Trnovečka prosta makovnjača, Vidovečki gibanik, a sadrži i prikaz autohtonih životinja kao što su zagorski puran, siva pčela i kokoš hrvatica. Autorica bojanke je odgojiteljica predškolske djece Ivana Mikulec. Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša u svakodnevnom je kontaktu s ravnateljima odgojnih ustanova te je bojanka dostupna svim dječjim vrtićama na području Varaždinske županije. Predstavljanju bojanke u Novom Marofu prisustvovao je i pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Fotogalerija: _________________________

Oznake:, , , , , ,