Investicije koje podižu kvalitetu života u malim sredinama

Objavljeno: 28.03.2024.
image

Uređene ceste i vodotok uništeni prošle godine u bujičnoj poplavi

Autor: tp / Foto: Varaždinska županija

IVANEČKA ŽELJEZNICA – Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Ivanca Zdenka Đurasa, direktora Hrvatskih voda VGO za Muru i Gornju Dravu dr.sc. Milana Reze, ravnatelja Županijske uprave za ceste Tomislava Osonjačkog, njegovog pomoćnika Krunoslava Lukačića te predsjednika Mjesnog odbora Ivanečka Željeznica Vladimira Mudrog obišao je radove koje izvode Hrvatske vode u cilju sprečavanja izlijevanja potoka u Ivanečkoj Željeznici te poplavljivanja javnih i privatnih površina.

U toj prigodi župan Stričak naglasio je važnost sanacije i uređenja prometnica kako bi sigurnost svih sudionika u prometu bila neometana.

Nakon prošlogodišnje elementarne nepogode prouzročene obilnim padalinama, održali smo kolegij svih načelnika i gradonačelnika kako bi detektirali tzv. crne točke, tj. mjesta koja su usporavala protočnost vode. Temeljem tih prijava, održali smo sastanak s Hrvatskim vodama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim šumama i Županijskom upravom za ceste te kako bi pripremili interventne mjere, da bi ovu godinu dočekali što spremniji. Jedan od odličnih primjera te zajedničke suradnje je vidljiv i ovdje u Ivanečkoj Željeznici gdje su Hrvatske vode odradile odličan posao, a ŽUC je sanirao cestu te tako omogućio kvalitetniji i sigurniji promet, pogotovo autobusima koji voze djecu u školu – rekao je župan Stričak zahvalivši se svima na suradnji.

Direktor Hrvatskih voda VGO za Muru i Gornju Dravu dr.sc. Milan Rezo istaknuo je kako su Hrvatske vode u Ivanečkoj Željeznici provele radove kroz hitne intervencije održavanja vodotoka Ivanečka Željeznica.

– Vlada Republike Hrvatske je Hrvatskim vodama VGO za Muru i gornju Dravu osigurala milijun eura za sanaciju šteta na otvorenim vodotocima koje su nastale uslijed oborina u svibnju i kolovozu 2023.  Kroz program hitnih intervencija u 2023. godini izvedeno je radova u iznosu od 150 000 eura na bujičnom vodotoku Ivanečka Željeznica. U 2024. godini Vodno gospodarska ispostava Plitvica – Bednja je aktivno nastavila na uređenju Ivanečke željeznice sa 100 tisuća eura – rekao je direktor Rezo naglasivši  da su Hrvatske vode u fazi projektiranja uređenja sliva Ivanečka Željeznica kojim će se postići cjelovito rješenje zaštite od štetnog djelovanja voda i smanjenja rizika od poplava.

Ravnatelj ŽUC-a Osonjački pohvalio je izvrsnu suradnju između ŽUC-a i Hrvatskih voda.

–  Ovo je primjer izvrsne suradnje. U prvoj fazi Hrvatske vode rješavale su vodotok, dok smo mi u drugoj fazi sanirali cestu. Uložili smo 65 tisuća eura te smo omogućili kvalitetniji i sigurniji promet, pogotovo autobusima koji voze djecu u školu – rekao je ravnatelj Osonjački.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca zahvalio se županu Stričaku, ravnatelju Osonjačkom te direktoru Rezi na sanaciji i pomoći naglasivši kako Varaždinska županija redovito brine o ravnomjernom razvoju svih dijelova Varaždinske županije.