Vidovečki gibanik

Objavljeno: 12.09.2021.
image

Tajna gibanika je u domaćim namirnicama (Foto: Ivica Pozder / Arhiva Terra vox)

Težački kolač vidovečkog kraja

Autor: Kristijan Skočibušić

Vidovečki gibanik tradicionalno je težačko jelo vidovečkog kraja. Po načinu pripreme razlikuje se od domaćice do domaćice. Svaka od njih u obradi temeljnih sastojaka ima svoju malu tajnu. Upravo to mu daje draž kao jednom od najvrjednijih kulinarskih dostignuća vidovečke gastronomije i s pravom je uvršten na listu zaštićenih proizvoda Varaždinske županije.

Njegova kvaliteta je u domaćim namirnicama i višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji vidovečkog kraja. U davna vremena kolači su se pekli isključivo od namirnica koje je bilo moguće naći u kući. Tako je nastao i gibanik, savršeni spoj okusa.

Područje proizvodnje Vidovečkog gibanika obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije i zaštićen je jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo. Nositelj zaštite je Udruga žena Općine Vidovec.

Dobro je znati ….

✓  Vidovečki gibanik težački je kolač čiju ljepotu slave seljaci, ali i pjesnici.
✓  Udruga žena Vidovec 2014. godine za zaštitu Vidovečkog gibanika dobila je Zlatnu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.
✓  Za Vidovečki gibanik se kaže da je najbolja hrana. Tko ga jednom proba jest će ga svakoga dana.

Recept:

SASTOJCI:
0.25 kg bijelog brašna,
0.25 kg hajdinog brašna,
žlica masti,
sol,
malo mlijeka,
1 žemlja,
0.5 svježeg kravljeg sira,
2 žlice pšeničnog griza,
2 jaja,
1 dcl kiselog vrhnja,
1 žličica šećera,
1 bijela repa ili tikva,
15 dag putra

PRIPREMA:
Zamijesite glatko tijesto od obje vrste brašna, soli, masti i mlijeka. Naribajte repu ili tikvu, te je skuhajte u zasoljenoj vodi. Nakon 20 minuta repu/tikvu ocijedite i operite u dvije hladne vode. Narezanu žemlju stavite u zdjelu i prelijte je mlijekom tako da bude natopljena. Dvije žlice pšeničnog griza skuhajte u pola litre mlijeka i ohladite. Ohlađeni griz i ohlađenu skuhanu repu/tikvu, stavite u zdjelu gdje je žemlja te dodajte ostale sastojke: sir, vrhnje, jaja, šećer i sol.
Tijesto podijelite u tri dijela, prvi dio tijesta razvaljajte na debljinu od pola centimetara te položite u cimplet (okrugli zemljani pekač) tako da tijesto visi preko ruba. Stavite polovinu gibala (nadjeva) i prekrijte drugim dijelom tijesta. Na njega stavite preostali dio gibala te tijestom koje je preko ruba pekača preklopite rubove nadjeva, a sve zajedno prekrijte trećim dijelom tijesta. Na izrađeni gibanik ravnomjerno rasporedite 2 dcl vrhnja te narežite putar na komadiće.
Gibanik se peče 45 minuta na 200 stupnjeva, odnosno dok vrhnje ne poprimi crvenkastu boju, a putar se ne rastopi.

Brošuru Vidovečki gibanik možete pogledati na linku:

https://online.fliphtml5.com/eqmvt/ojnt/


Fotogalerija: ________________