Vidovec / Varaždinska županija

Objavljeno: 14.11.2022.
image

Pogled na crkvu i Trag svetoga Vida u Vidovcu (Foto: Arhiva Terra vox)

Europska prijestolnica zelja

Autor: Kristijan Skočibušić

Prvi pisani tragovi o postojanju naselja na današnjem području općine Vidovec dolaze s početka 13. stoljeća. Povijesna riznica čuva mnoge dokumente koji potvrđuju da se stoljećima na tom području odvijao vrlo zanimljiv i bogat život. To ne treba čuditi jer se općina Vidovec nalazi tek nekoliko kilometara od grada Varaždina koji je stoljećima bio jedno od središta hrvatskog političkog, kulturnog i gospodarskog života.

Osim pisanih tragova na području općine Vidovec nalaze se i drugi vrlo vrijedni kulturno-povijesni spomenici. Neke od njih današnje generacije baštine samo u tragovima, dok su drugi očuvani i svjedoče o vidovečkoj prošlosti.

Crkva sv. Vida spomenik je i potvrda stoljeća kršćanskoga življenja Vidovčana. Župna crkva sv. Vida izgrađena je 1829. godine. Vrijedan je sakralni i kulturno-povijesni spomenik. Gradnju crkve izdašno je pomagala velika hrvatska dobrotvorka grofica Eleonora Patačić.

Na križanju cesta u središtu Vidovca nalazi se pil s likom “hrvatskog Isusa” u sjedećem položaju. Sagrađen je 1672. godine. Zahvaljujući općini i pomoći Ministarstva kulture obnovljen je i zaštićen.

Dvorci Krkanec i Vidovec pak govore o bogatom, raskošnom, a ponekad i razuzdanom životu, plemenitaša koji su upravljali imanjima u Vidovcu i okolici. U dvorcu Krkanec u 18. stoljeću grof Baltazar Patačić osnovao je čak i Vinsko sveučilište koje je vinopijama dodjeljivalo i počasne doktorate.

Vidovec s ponosom čuva svoja tri zaštićena autohtona proizvoda: Varaždinsko zelje, Vidovečki gibanik i Varaždinsko bučino ulje. Središnja turistička manifestacija je Zeljarijada.

Naselja: Vidovec, Krkanec, Budislavec, Domitrovec, Šijanec, Papinec, Cargovec, Tužno, Nedeljanec, Prekno i Zamlača.

______________

Izvor: Skočibušić, Kristijan. (2017.) : Varaždinska županija (monografija & vodič). Terra vox. Vidovec.

Fotogalerija:_________________________